Anslut dig till vårt nätverk!

EU

NextGenerationEU: 93 miljoner euro för återhämtnings- och motståndskraftsplan i linje med Luxemburg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har idag (18 juni) antagit en positiv bedömning av Luxemburgs plan för återhämtning och motståndskraft. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 93 miljoner euro i bidrag enligt återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Luxemburgs plan för återhämtning och motståndskraft. Det kommer att stödja Luxemburgs ansträngningar att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

RRF - i hjärtat av NextGenerationEU - kommer att ge upp till 672.5 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den luxemburgska planen är en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka ekonomisk och social motståndskraft och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”I dag har Europeiska kommissionen beslutat att ge sitt gröna ljus till Luxemburgs återhämtnings- och motståndskraftsplan. Planen lägger stor vikt vid åtgärder som hjälper till att säkra den gröna övergången och visar Luxemburgs åtagande att skapa en mer hållbar framtid. Jag är stolt över att NextGenerationEU kommer att spela en viktig roll för att stödja dessa insatser. ”

Annons

Kommissionen utvärderade Luxemburgs plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens bedömning undersöktes särskilt om de investeringar och reformer som anges i Luxemburgs plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, skapande av jobb och ekonomisk och social motståndskraft.

Säkerställa Luxemburgs gröna och digitala övergång  

Enligt kommissionens bedömning tilldelas Luxemburgs plan 61% av de totala utgifterna till åtgärder som stöder klimatmålen. Detta inkluderar åtgärder för att leverera förnybar energi till ett bostadsdistrikt i Neischmelz, ett stödprogram för utplacering av laddpunkter för elfordon och "Naturpakt" -systemet som uppmuntrar kommunerna att skydda den naturliga miljön och den biologiska mångfalden.

Annons

Kommissionen finner att Luxemburgs plan ägnar 32% av de totala utgifterna till åtgärder som stöder den digitala övergången. Detta inkluderar investeringar i digitalisering av offentliga tjänster och förfaranden. digitalisering av projekt för hälso- och sjukvård, till exempel en online-lösning för fjärrkontroll för sjukvård; och inrättandet av ett laboratorium för att testa ultrasäkra kommunikationsanslutningar baserade på kvantteknologi. Dessutom kommer investeringar i riktade utbildningsprogram att ge arbetssökande och arbetstagare i korttidsarbete digitala färdigheter.

Stärker Luxemburgs ekonomiska och sociala motståndskraft

Kommissionen anser att Luxemburgs plan förväntas bidra till att effektivt hantera alla eller en betydande delmängd av utmaningar som identifierats i relevanta landsspecifika rekommendationer (CSR). Specifikt bidrar det till att ta itu med CSR i arbetsmarknadspolitiken genom att ta itu med skillnader i kompetens och förbättra äldre arbetstagares anställbarhet. Det bidrar också till att öka hälso- och sjukvårdens motståndskraft, öka tillgängliga bostäder, de gröna och digitala övergångarna och tillämpa ramverket för penningtvätt.

Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Luxemburgs ekonomiska och sociala situation och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare i RRF-förordningen.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

Luxemburgs plan föreslår projekt i fem europeiska flaggskeppsområden. Detta är specifika investeringsprojekt som behandlar frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar jobb och tillväxt och som behövs för de gröna och digitala övergångarna. Luxemburg har till exempel föreslagit åtgärder som syftar till att öka effektiviteten och effektiviteten i den offentliga förvaltningstjänsten genom förbättrad digitalisering.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President Valdis Dombrovskis sade: ”Grattis till Luxemburg för att ha utformat en återhämtningsplan vars fokus på de gröna och digitala övergångarna går långt utöver minimikraven. Detta kommer att ge ett betydande bidrag till Luxemburgs återhämtning från krisen och lovar en ljusare framtid för sina ungdomar genom att investera i digitala kompetensprogram, utbildning för arbetssökande och arbetslösa samt öka utbudet av prisvärda och hållbara bostäder. Dessa investeringar kommer att göra Luxemburgs ekonomi lämplig för nästa generation. Det är också bra att se Luxemburgs planer på att investera i förnybar energi och ytterligare digitalisera sina offentliga tjänster - båda områden med potential för solid ekonomisk tillväxt. ”

Bedömningen visar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen väsentligen skadar miljön, i linje med kraven i RRF-förordningen.

De kontrollsystem som införts av Luxemburg anses vara adekvata för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förhindra, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Även om dess ekonomiska bidrag är relativt begränsat, är Luxemburgs återhämtnings- och motståndskraftsplan planerad att ge verkliga förbättringar inom ett antal områden. Särskilt positivt är det starka fokuset på att stödja Storhertigdömetens klimatövergång, med viktiga åtgärder för att uppmuntra upptagningen av elfordon och öka energieffektiviteten i byggnader. Medborgarna kommer också att dra nytta av strävan att öka digitala offentliga tjänster och erbjuda billigare bostäder. Slutligen välkomnar jag det faktum att planen innehåller viktiga steg för att ytterligare förstärka ramen för penningtvätt och dess tillämpning. "

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till rådets genomförandebeslut om att bevilja 93 miljoner euro i bidrag till Luxemburg enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 12 miljoner euro till Luxemburg i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala beloppet för Luxemburg.

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar på grundval av att milstolparna och målen i rådets genomförandebeslut uppfylls på ett tillfredsställande sätt, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Mer

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Luxemburgs plan för återhämtning och motståndskraft på 93 miljoner euro

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

Faktablad om Luxemburgs plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Luxemburg

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Luxemburg

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 2.25 miljarder euro i förfinansiering till Tyskland

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 2.25 miljarder euro till Tyskland i förfinansiering, vilket motsvarar 9% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Detta motsvarar det förfinansieringsbelopp som Tyskland begärde i sin plan för återhämtning och motståndskraft. Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 25.6 miljarder euro, fullt ut bestående av bidrag, under hela planens livstid. Utbetalningen följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den tyska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend