Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Varför är Bryssel så besatt av mitt lilla land?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Må inte dåligt om du aldrig har hört talas om mitt land. Vanuatu är mycket liten, fattig och lågmäld – ett stänk av 83 öar i sydvästra Stilla havet med drygt 300,000 XNUMX själar, av vilka de flesta inte har elektricitet eller förbättrad sanitet. Vi är ett fredligt gäng och vi gör inte mycket oväsen på den globala scenen. Ändå har vi under många år fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet från Europeiska kommissionen – med förödande effekter på vår ekonomi, skriver Sela Molisa, tidigare parlamentsledamot och minister i Republiken Vanuatu, och tidigare guvernör för Världsbanksgruppen för Vanuatu.

Européer har funnits i Vanuatu under mycket lång tid. Spanjorerna, fransmännen och engelsmännen kom och gick, inklusive James Cook som döpte platsen till Nya Hebriderna. Det drevs senare som en anglo-fransk bostadsrätt (ett fint namn på en koloni under gemensam vårdnad) från 1906 till 1980, när vår republiks grundare till slut förklarade självständighet och gav den dess nuvarande namn.

Ända sedan dess har Vanuatu varit beroende av utländskt bistånd för att överleva. Det mesta har tillhandahållits av våra tidigare mästare, Storbritannien och Frankrike, tillsammans med Australien, Nya Zeeland och olika multilaterala organisationer.

Europeiska unionen erbjuder bilateralt bistånd till vår regering – till ett belopp av 25 miljoner euro i direkt budgetstöd för den senaste cykeln (2014–2020) – tillsammans med biståndsprogram för den bredare Stillahavsregionen. Vid toppmötet COP26 förra året lanserade den BlueGreen Alliance, en finansiell ram för Stilla havet med fokus på klimatförändringar, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och säkerhet.

Dessa är alla mycket goda gärningar. Vår nation inser att europeisk generositet har varit avgörande för att hålla oss flytande genom svåra utmaningar, och vi delar många av de värderingar som främjats i processen.

Men vi skulle känna oss mycket mer tacksamma om européerna inte samtidigt använde sin rikedom och sitt inflytande för att ständigt undergräva vår ekonomiska tillväxt.

Håller vår ekonomi i hårt koppel

Annons

Ekonomiskt stöd är moroten; nu kommer pinnen. Vanuatu har den tvivelaktiga utmärkelsen att förekomma på inte bara en, utan två europeiska svarta listor: en angående skatteflykt (Jag har skrivit om det här)och den andra penningtvätt och finansiering av terrorism (läs mitt andra stycke här) .

De globalt erkända myndigheterna i dessa frågor – OECD för det förstnämnda och FATF för det senare – har länge förklarat Vanuatu förenligt med sina standarder. Europeiska kommissionen är ensam om att insistera på att vi är farliga underlättare av ekonomisk brottslighet.

Under många år har dessa svarta listor varit oförtjänta fläckar på vårt lands rykte, med direkta ekonomiska skador eftersom de tenderar att stänga av potentiella handelspartner och investerare, i en tid då vi verkligen behöver diversifiera vår ekonomi.

Vår nuvarande BNP är under 900 miljoner dollar. Största delen av vår befolkning lever fortfarande på subsistensjordbruk. Även om utländskt bistånd länge har varit till hjälp för att förse våra människor med grundläggande förnödenheter, inklusive infrastruktur, hälsovård och utbildning, är beroende på omfattningen av andra inte hållbart på lång sikt. Vi behöver växa vår ekonomi på egen hand genom att utveckla våra exportindustrier – särskilt eftersom covid har berövat oss turism. 

Vi vet fortfarande inte varför

EU:s svarta listor gör detta mål svårare att nå. De har liten effekt på skatteflykt, penningtvätt eller finansiering av terrorism, men de ger oss ett försvagande handikapp i den globala konkurrensen om kapitalinvesteringar.

Om vi ​​var så hårda möjliggörare av ekonomisk brottslighet skulle ni tro att Europeiska kommissionen skulle vara angelägen om att lösa frågan genom att kräva specifika åtgärder från vår sida. Tänk om. Våra ledare och diplomater har pressat dem för svar i flera år, bara för att mötas av tystnad, förseningar och vaga löften om omvärderingar som på något sätt aldrig kommer.

Vi följer reglerna, vi följer globala standarder, men EU:s svartlistor håller orättvist vår ekonomi i koppel. Efter 42 år av självständighet har vi ännu inte uppnått autonomi. Vi är ett suveränt folk, men vår välfärd hänger fortfarande på européernas nycker.

Den franska elefanten i rummet

Jag kanske är orättvis i mina breda uttalanden om européer. De kan mycket väl gälla uteslutande fransmän.

Vanuatu kan vara långt ifrån kontinentala Europa, men det är mycket nära det franska territoriet Nya Kaledonien, vars inhemska befolkning delar vårt melanesiska arv. Vårt folk har levt tillsammans i årtusenden, och många av oss har vänner och släktingar där. Men politiskt är det en annan värld.

Tillsammans med Franska Polynesien och Wallis och Futuna är Nya Kaledonien en levande påminnelse om den franska kolonialismens historia i Stilla havet. I själva verket, även om de officiellt heter "utomeuropeiska territorier", kan man hävda att de har behållit många av koloniernas avgörande egenskaper, bara under ett mer ofarligt namn.

I själva verket, under långvariga avkoloniseringsprinciper, refererar FN:s generalförsamling till franska ägodelar i Stilla havet som "icke-självstyrande territorier" (NSGT), "vars folk ännu inte har uppnått ett fullständigt mått av självstyre" enligt kap. XI i FN-stadgan. Även om flera generationer av franska diplomater har ogillat denna strävan efter självstyre, har många av deras inhemska undersåtar krävt självständighet. 

Ett bra sätt att dämpa denna typ av revolutionär glöd är att peka på den självständiga ex-kolonin Vanuatus grymt misslyckande, som president Macron gjorde i sin Tal från Tahiti i juli 2021. Med utgångspunkt från Homers Odyssey varnade han för att lyssna på "sirenens uppmaning" om "äventyrliga projekt" med "osäker finansiering" och "konstiga investerare". "Jag tittar på vad som hände i regionen, i Vanuatu och på andra håll (...) Mina vänner, låt oss hänga på masten", uppmanade Macron och pekade på värdet av det "skydd" som Frankrike erbjuder sina territorier.

Säkerställande av sund finansiering är definitivt nyckeln till att säkerställa välstånd och välbefinnande för mitt folk. Om det bara inte fanns ett helvete för en europeisk byråkrati som ville undergräva våra utsikter för internationell handel och ekonomisk tillväxt.

Fördelen med tvivel

Det är lätt att vara cynisk och tro att Frankrike gör ett exempel på Vanuatu för att dämpa glöden för självständighet i dess territorier, eller för att snarare grymt klippa vingarna på en ekonomisk konkurrent i regionen. Men jag föredrar att tro på fransmännens goda avsikter, och att de helt enkelt inte inser hur mycket skada deras ekonomiska vägspärrar orsakar.

Det verkar som om de historiska förkämparna för mänskliga rättigheter helt enkelt har misslyckats med att förstå att bevarandet av våra rättigheter och friheter helt enkelt överväger alla ekonomiska ambitioner de kan ha i regionen.  

Det är intressant att notera att britterna, som vi minns att de var mycket mer stöttande av vår självständighet redan 1980, har inte inkluderat Vanuatu på sin egen svarta lista för penningtvätt efter att de lämnade Europeiska unionen. Benägenheten att mobba Vanuatu verkar vara starkare i Frankrike.

Vi kanske inte åtnjuter dess "skydd" som dess territorier gör, men skulle vi åtminstone kunna lämnas ifred?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend