Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen godkänner italienska ordningen på 2.5 miljarder euro för att stödja egenföretagare och vårdpersonal i samband med koronavirusutbrott

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har godkänt en italiensk ordning på 2.5 miljarder euro för att stödja egenföretagare och vissa vårdpersonal i samband med koronavirusutbrottet genom att delvis undanta dem från socialförsäkringsavgifter. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk.

Executive Vice President Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sade: ”Detta system på 2.5 miljarder euro kommer att göra det möjligt för Italien att ytterligare stödja egenföretagare som har drabbats hårt av coronavirusutbrottet. Systemet kommer också att stödja pensionerade vårdpersonal som behövde återuppta sin verksamhet för att bidra till svaret på utbrottet. Vi fortsätter att arbeta i nära samarbete med medlemsstaterna för att hitta fungerande lösningar för att mildra den ekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i linje med EU: s regler. ”

De italienska stödåtgärderna

Annons

Italien anmälde kommissionen enligt kommissionen Tillfälligt ramverk ett stödprogram med en total beräknad budget på 2.5 miljarder euro, som undantar egenföretagare och vissa vårdpersonal från sociala avgifter för år 2021, upp till ett maximalt årligt belopp på 3,000 euro per person.

Systemet kommer att vara öppet för egenföretagare som har drabbats av en minskning av omsättningen eller yrkesavgifterna med minst en tredjedel år 2020 jämfört med 2019, och vars totala inkomst under 2019 för sådana sociala avgifter inte översteg 50,000 2020 euro. Systemet kommer också att vara öppet för vårdpersonal som var pensionerade men som behövde återuppta sin yrkesverksamhet för att svara på koronavirusutbrottet XNUMX.

Systemet syftar till att minska kostnaderna för socialförsäkringsavgifter vid en tidpunkt då marknadernas normala funktion störs allvarligt av koronavirusutbrottet.

Annons

Kommissionen fann att det italienska systemet är i linje med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 270,000 euro per företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn, 1.8 31 euro per företag som är verksamt i den primära produktionen av jordbruksprodukter eller 2021 miljoner euro per företag som är verksamt inom alla andra sektorer ; och (ii) beviljas senast den XNUMX december XNUMX.

Kommissionen drog därför slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 bi EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen.

På grundval av detta godkände kommissionen stödåtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd.

Bakgrund

Kommissionen har antagit en Tillfälligt ramverk för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibilitet som föreskrivs i reglerna för statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med koronavirusutbrottet. Den tillfälliga ramen, i dess lydelse den April 3, Maj 8, Juni 29, 13 oktober 2020 och 28 januari 2021, föreskriver följande typer av stöd, som kan beviljas av medlemsstaterna:

(i) Direktbidrag, kapitaltillskott, selektiva skattefördelar och förskott på upp till 225,000 270,000 euro till ett företag som är verksamt inom den primära jordbrukssektorn, 1.8 1.8 euro till ett företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 100 miljoner euro till ett företag som är aktivt inom alla andra sektorer för att tillgodose sina akuta likviditetsbehov. Medlemsstaterna kan också ge upp till det nominella värdet 225,000 miljoner euro per företag nollräntelån eller garantier för lån som täcker 270,000% av risken, utom i primärjordbrukssektorn och i fiskeri- och vattenbrukssektorn, där gränserna för XNUMX XNUMX euro respektive XNUMX XNUMX euro per företag gäller.

(Ii) Statliga garantier för lån som tagits av företag att se till att bankerna fortsätter att ge lån till de kunder som behöver dem. Dessa statliga garantier kan täcka upp till 90% av risken på lån för att hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iii) Subventionerade offentliga lån till företag (äldre och förlagslån) med gynnsamma räntor för företag. Dessa lån kan hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iv) Skyddsåtgärder för banker som kanaliserar statligt stöd till den reala ekonomin att sådant stöd betraktas som direktstöd till bankernas kunder, inte till bankerna själva, och ger vägledning om hur man kan säkerställa minimal snedvridning av konkurrensen mellan bankerna.

(V) Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring för alla länder utan att den aktuella medlemsstaten behöver visa att respektive land tillfälligt är ”icke-marknadsförbart”.

(Vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU) att hantera den nuvarande hälsokrisen i form av direkta bidrag, återbetalningsförskott eller skattemässiga fördelar. En bonus kan beviljas för gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan medlemsländerna.

(Vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar att utveckla och testa produkter (inklusive vacciner, ventilatorer och skyddskläder) som är användbara för att hantera koronavirusutbrottet, fram till första industriella distributionen. Detta kan ta form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att hantera koronavirusutbrottet i form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller upphävande av sociala avgifter för de sektorer, regioner eller för typer av företag som drabbas hårdast av utbrottet.

(X) Riktat stöd i form av lönesubventioner för anställda för de företag i sektorer eller regioner som har drabbats mest av koronavirusutbrottet och annars skulle behöva säga upp personal.

(Xi) Riktat rekapitaliseringsstöd till icke-finansiella företag, om det inte finns någon annan lämplig lösning. Det finns skyddsåtgärder för att undvika onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden: villkor för nödvändigheten, lämpligheten och storleken på interventionen; villkor för statens inträde i företagens kapital och ersättning; villkor för statens utträde från de berörda företagens kapital, villkor för styrning inklusive utdelningsförbud och ersättningstak för ledande befattningshavare; förbud mot korssubventionering och förvärv och ytterligare åtgärder för att begränsa snedvridning av konkurrensen, krav på öppenhet och rapportering.

(Xii) Stöd för otäckta fasta kostnader för företag som står inför en nedgång i omsättningen under den stödberättigande perioden med minst 30% jämfört med samma period 2019 i samband med koronavirusutbrottet. Stödet kommer att bidra till en del av stödmottagarnas fasta kostnader som inte täcks av deras intäkter, upp till maximalt 10 miljoner euro per företag.

Kommissionen kommer också att göra det möjligt för medlemsstaterna att till 31 december 2022 konvertera återbetalningsbara instrument (t.ex. garantier, lån, återbetalningsbara förskott) som beviljats ​​inom ramen för den tillfälliga ramen till andra former av stöd, såsom direktbidrag, förutsatt att villkoren i den tillfälliga ramen är uppfyllda.

Det tillfälliga ramverket gör det möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder med varandra, förutom lån och garantier för samma lån och överskrider de tröskelvärden som föreskrivs i den tillfälliga ramen. Det gör det också möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder som beviljas enligt den tillfälliga ramen med befintliga möjligheter att bevilja de minimis till ett företag på upp till 25,000 30,000 euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom den primära jordbrukssektorn, € 200,000 XNUMX under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma i alla andra sektorer. Samtidigt måste medlemsstaterna förbinda sig att undvika onödig kumulering av stödåtgärder för samma företag för att begränsa stödet för att tillgodose deras faktiska behov.

Dessutom kompletterar den tillfälliga ramen de många andra möjligheter som medlemsstaterna redan har för att mildra den socioekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i enlighet med EU: s regler för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet fastställa dessa möjligheter. Till exempel kan medlemsstaterna göra allmänt tillämpliga ändringar till förmån för företag (t.ex. att skjuta upp skatter eller subventionera korttidsarbete i alla sektorer), som faller utanför reglerna för statligt stöd. De kan också ge kompensation till företag för skador som orsakats på grund av och direkt orsakat av koronavirusutbrottet.

Den tillfälliga ramen kommer att finnas till slutet av december 2021. För att säkerställa rättssäkerhet kommer kommissionen att utvärdera före detta datum om den behöver utvidgas.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.63719 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när eventuella konfidentialitetsproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning finns förtecknade i Konkurrensvecka e-nyheter.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend