Anslut dig till vårt nätverk!

Centralafrikanska republiken (CAR)

#HumanitarianAid - EU släpper 58 miljoner euro för #Sahel och #CentralAfricanRepublic

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har anslagit ytterligare 50 miljoner euro till Sahel-regionen och 8 miljoner euro till Centralafrikanska republiken för att tillgodose de ökande livsmedels-, närings- och akutbehoven i länderna.

För 2018 uppgår EU: s totala humanitära insatser till Sahel-länderna nu till 270 miljoner euro och 25.4 miljoner euro för Centralafrikanska republiken.

"När den humanitära situationen i Sahel fortsätter att förvärras förstärker vi vårt stöd för att ta itu med den stora livsmedelskrisen i regionen. Pågående våld och konflikter, liksom effekterna av klimatförändringarna, orsakar massiv förskjutning, akut undernäring och livsmedelsosäkerhet som drabbar miljoner, särskilt barn. Vi är fortsatt engagerade i att visa solidaritet med de mest utsatta och att rädda liv, "säger kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, Christos Stylianides.

Annons

EU-medlen kommer att hjälpa till att tillhandahålla mat och näring till de mest sårbara och akutstöd som skydd, vård och vatten.

Finansiering i Centralafrikanska republiken kommer att stärka EU: s pågående ansträngningar för att tillgodose de fördrivna befolkningens behov. "Mot det pågående våldet och fördrivningen i landet måste vi fortsätta att göra vårt yttersta för att täcka behoven hos alla som tvingas lämna sina hem", tillade Stylianides.

Biståndet som meddelas idag kommer att gå till sju länder i Sahel-regionen och till Centralafrikanska republiken: Nigeria (€ 10m), Mali (€ 6m), Niger (€ 6m), Burkina Faso (€ 5m), Mauretanien (€ 5m) , Tchad (€ 12m) och Kamerun (€ 3m), Centralafrikanska republiken (€ 8m). Dessutom kommer regional finansiering till € 3m att tilldelas Sahel för att säkerställa livräddande undernäringsbehandlingar. EU är en av de största bidragsgivarna till humanitärt bistånd till Sahel. EU hjälper människor som behöver nödhjälp och ger behandling för allvarligt underernärda barn såväl som för konfliktdrabbade befolkningar.

Annons

Bakgrund

I Sahel uppskattas 12 miljoner människor ha behov av akutmatassistans under den magra säsongen, medan 4.2 miljoner barn har behov av levnadsbesparande näringsbehandling. Dessutom har konflikter tvångsförskjutit 3.1 miljoner människor i hela regionen och skapat ytterligare akuta behov. Tusentals nyligen fördrivna personer har nyligen spelats in i nordöstra Nigeria, med barn som visar alarmerande akut undernäring. Översvämningar som påverkar Niger, Mali och Nigeria sedan mitten av augusti har ytterligare ökade behov och utgör allvarliga hälsorisker. En koleraepidemi har spritt sig i Niger, Nigeria och Tchad under de senaste månaderna.

I Centralafrikanska republiken ökar kontinuerlig osäkerhet och våld ytterligare humanitära behov. Cirka 2.5 miljoner människor, det vill säga hälften av befolkningen, behöver humanitärt bistånd och en av fyra - cirka 1.2 miljoner människor - har fördrivits med våld.

Mer

Sahel

Burkina Faso

Kamerun

tchad

Mali

mauretanien

Niger

Nigeria

Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (CAR)

Sahel och Centralafrika: 210 miljoner euro i EU: s humanitära bistånd

publicerade

on

EU bekräftar sin solidaritet med utsatta människor i länder i Sahel och Centralafrika genom en humanitär budget på 210 miljoner euro 2021. Finansieringen kommer att fördelas till humanitära projekt i följande åtta länder: Burkina Faso (24.3 miljoner euro), Kamerun (17.5 miljoner euro), Centralafrikanska republiken (21.5 miljoner euro), Tchad (35.5 miljoner euro) Mali (31.9 miljoner euro), Mauretanien (10 miljoner euro), Niger (32.3 miljoner euro) och Nigeria (37 miljoner euro).

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: ”Förvärrad instabilitet och väpnade konflikter, tillsammans med COVID-19-pandemin och naturriskerna, har en förödande inverkan i Sahel och länder i Centralafrika. EU är fortfarande engagerat i att hjälpa till att minska lidandet bland människor i nöd i regionen. Medan humanitärt bistånd finns där för att få nödhjälp, kan förbättringar med längre varaktighet endast åstadkommas genom politiska vilja från nationella regeringar och god styrning. ”

EU: s humanitära finansiering i länderna i Sahel och Centralafrika riktar sig till:

Annons
  • Ge livräddande hjälp till de människor som drabbas av konflikter och till de samhällen som är värd för människor som måste fly.
  • ge skydd till utsatta människor och stödja respekten för internationell humanitär rätt och de humanitära principerna,
  • stödåtgärder för att ta itu med livsmedelskriser och svår akut undernäring bland barn under 5 år,
  • förbättra det omedelbara svaret när det gäller bastjänster till de mest utsatta befolkningarna, särskilt när det gäller hälso- och sjukvård för alla eller utbildning för barn som fastnat i humanitära kriser, och
  • stärka ömtåliga samhälls beredskap för kriser, såsom massförflyttningar av människor, eller återkommande mat- eller klimatrelaterade kriser.

Detta stöd är en del av det bredare EU-stöd som ges till regionen, inklusive genom ´Team Europe´-bidrag till Coronavirus Global Response, stöd till vaccindistributionsansträngningen genom COVAX-faciliteten och andra åtgärder som ger långsiktigt stöd för att stärka ömtåliga hälso- och sjukvårdssystem.

Bakgrund

Som en del av EU: s Coronavirus Global Response och dess mål att göra COVID-19-vacciner till ett globalt allmänt nytta, tillhandahöll Team Europe 2.2 miljarder euro till COVAX-faciliteten. COVAX-anläggningen stöder leveransen av 1.3 miljarder doser av vacciner till 92 låg- och medelinkomstländer i slutet av 2021 och har nyligen beslutat att upp till 100 miljoner doser COVID-19-vacciner ska göras tillgängliga för användning i humanitära sammanhang. .

Annons

Dessutom tillhandahåller Europeiska kommissionen 100 miljoner euro i humanitärt bistånd att stödja lanseringen av vaccinationskampanjer i länder i Afrika med kritiska humanitära behov och bräckliga hälsosystem.

EU är en ledande långvarig humanitär givare i Sahel och Centralafrika, en av världens fattigaste och mest ömtåliga regioner. År 2020 stödde EU humanitära insatser i regionen med mer än 213 miljoner euro. Mer än 19 miljoner människor i nöd gynnades av EU-finansierade humanitära insatser som inleddes 2020 i Väst- och Centralafrika, inklusive cirka 6.3 miljoner människor som fick livsmedelssäkerhet och försörjningsstöd, mer än 3 miljoner människor hjälpte till katastrofberedskap och riskminskning , cirka 2.8 miljoner människor erbjöd tillgång till hälso- och sjukvårdstjänster och nästan 1.8 miljoner människor fick skyddsstöd.

För att stödja långsiktiga prestationer arbetar EU för att skapa effektiva synergier mellan humanitära, utvecklings- och fredsinitiativ. Livet för många i Sahel- och Centralafrika-länderna fortsätter att störas av konflikt, fattigdom, klimatförändringar, återkommande livsmedelskriser eller en kombination av alla. Det uppskattas att det finns mer än 35 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd i de åtta prioriterade länderna som omfattas av EU: s humanitära genomförandeplan 2021 för Väst- och Centralafrika. De största humanitära behoven avser skydd, livsmedelsbistånd, tillgång till hälso- och sjukvård och rent vatten, behandling av undernärda barn och skydd för utsatta.

Mot denna bakgrund innebär coronaviruspandemin ytterligare utmaningar, både vad gäller trycket på redan bräckliga hälsosystem men även effekterna av inneslutningsåtgärderna på utsatta människors tillgång till mat och försörjning.

Samtidigt står humanitära aktörer inför de kombinerade utmaningarna med att tillhandahålla humanitärt bistånd i ett alltmer osäkert sammanhang, där åtkomsten ytterligare begränsas på grund av pandemin.

Mer

Faktablad om EU: s humanitära bistånd: Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska republiken, tchad, Mali, mauretanien, Niger, Nigeria, Sahel

Fortsätt läsa

Centralafrikanska republiken (CAR)

Humanitär kris i Centralafrikanska republiken fortsätter

publicerade

on

Den humanitära krisen i Centralafrikanska republiken (CAR) verkar inte ta slut. CAR har varit under attack av väpnade grupper i två månader, ända sedan den beväpnade CPC (koalitionen av patrioterna i Centralafrikanska republiken) inledde många attacker mot viktiga städer inklusive huvudstaden Bangui, i syfte att avbryta valet den 27 december 2020 Även om Centralafrikanska republikens regering hoppades på fredliga val var nationalarmén beredd att försvara landets säkerhet.

Enligt FN-expert Yao Agbetsi bryter CPC rutinmässigt mänskliga rättigheter och begår brott mot CAR: s civila befolkning eftersom invånarna har utsatts för utpressning, rån, våldtäkt och bortförande. CPC-krigare kidnappar också regelbundet barn med pressgäng i sina led och använder dem som mänskliga sköldar.

CAR-president Faustin-Archange Touadéra utfärdade en begäran om hjälp till grannländer och internationella partner. Det senaste bilaterala partnerskapet inom säkerhetssektorn med Ryska federationen var en av de centralafrikanska regeringens prestationer, vilket hjälpte till att ge de nationella försvarsstyrkorna (FACA) ett lyft.

Annons

Förekomsten av FN: s multidimensionella integrerade stabiliseringsuppdrag i Centralafrikanska republiken (MINUSCA) verkar samtidigt inte alls tillfredsställande för CAR-folket. Till och med de senaste nyheterna om den möjliga ökningen av MINUSCA-talet väckte bred diskussion bland lokalbefolkningen och säkerhetsexperter.

Yao Agbetsi rapporterar: ”FN-personal i CAR (MINUSCA) visade sin låga effektivitet för att lösa krisen i landet. Mer än 14,000 1 människor i MINUSCA-kontingenten kostar det internationella samfundet cirka XNUMX miljard dollar per år och de bidrar inte till återställandet av freden i CAR ”.

Agbetsi konstaterar också att CAR: s allierade, Ryssland och Rwanda, har gett effektivt militärt stöd i kampen mot rebellerna. Det kan vara fördelaktigt för CAR att engagera Ryssland mer aktivt för att lösa sina regionala säkerhetsproblem.

Annons

Även Marie-Therese Keita-Bocoum, oberoende expert på situationen för mänskliga rättigheter i CAR, delar hållningen med Agbetsi. I ett yttrande för African Associated Press (AAP) skrev Keita-Bocoum:

”Regeringen under ledning av president Touadera gjorde det klart att det skulle ligga i sitt folks intresse att få kriget att segra. Alla grupper kommer att förstöras och deras ledare kommer att ställas inför rätta. Detta resonerar med landets befolkning, vilket bekräftas av regelbundna pro-Touadera-demonstrationer av tusentals invånare. Afrikanska länder bör stödja den lagligt valda regeringens handlingar på grund av det faktum att presidenten har bevisat att folkets intressen ligger i hans huvud. ”

Hon kritiserar också Ekonomiska gemenskapen i Centralafrikanska stater (ECCAS) som enligt hennes åsikt "försöker blanda sig i CAR: s interna angelägenheter."

Keita-Bocoum: ”ECCAS under ledning av Angolan Gilberto Da Piedade Verissimo är ett verktyg för att driva Angolas politiska intressen. För att avleda befolkningens uppmärksamhet från interna problem griper Angolas regering in i situationen i CAR och agerar på sidan av brottslingar och terrorister. ”

Den afrikanska experten medkände rollen som de internationella allierade i CAR: "Tack vare FACA, utbildad av ryska instruktörer och rwandiska allierade, har CPC-legosoldaternas framsteg stoppats och de lider förluster."

Timothy Longman, professor i statsvetenskap och internationella relationer vid Boston University och internationellt erkänd expert på folkmordet i Rwanda, uppmanar också till att stoppa våld i CAR.

Longman: ”President Touadera gjorde det klart att det skulle vara i dess folks intresse att få kriget att segra. Alla grupper kommer att förstöras och deras ledare kommer att ställas inför rätta. Detta resonerar med landets befolkning, vilket bekräftas av regelbundna pro-Touadera-demonstrationer av tusentals invånare. Afrikanska länder bör stödja den lagligt valda regeringens handlingar på grund av det faktum att presidenten har bevisat att folkets intressen ligger i hans huvud. ”

Fortsätt läsa

Afrika

Luanda bör sluta sätta press på den legitima regeringen för CAR och stödja rebellerna

publicerade

on

Efter de militära framgångarna för CAR: s nationella armé i kampen mot de väpnade gruppernas militanter ser tanken på en dialog med rebellerna, fram av CEEAC och ICGLR, absurd ut. Kriminella och fredens fiender måste arresteras och ställas inför rätta. Centralafrikanska republiken President Faustin-Archange Touadera överväger inte alternativet att förhandla med de väpnade grupperna som tog upp vapen och agerade mot CAR-folket. På den angolanska sidan försökte Gilberto Da Piedade Verissimo, ordföranden för Centralafrikanska statens kommission, envist att inleda en dialog med ledarna för väpnade grupper som bildat koalitionen.

Under sken av att hjälpa till att lösa den centralafrikanska krisen främjar Angola sina intressen. President João Lourenço, António Téte (minister för yttre förbindelser som åkte till Bangui och sedan till N'Djamena) och Gilberto Da Piedade Verissimo, ordföranden för Centralafrikanska statens kommission, försöker öppna en kanal av kommunikation mellan de olika aktörerna i Bangui. Vilken roll har Angola för att lösa säkerhetsläget i Centralafrikanska republiken?

Det är värt att notera att Angola är den andra oljeproducenten i Afrika, efter Nigeria. Trots detta faktum är landet i ekonomisk nedgång, men landets president och hans elit har en stor personlig kapital av okänt ursprung. Det finns rykten om att den politiska eliten har berikat sig under det senaste decenniet med skumma vapenavtal med olika terroristgrupper från grannländerna.

Annons

Det finns en stark möjlighet att den nuvarande centralafrikanska regeringen inte har ett gynnsamt humör för samarbete med Angola inom naturresurser inom ramen för CEEAC. Därför kunde den välvilliga och söka hjälp från allt tidigare CAR-chef, Francois Bozize, ge Angola privilegier. Annars, hur skulle man annars kunna förklara den angolanska delegationens förhandlingar med Jean-Eudes Teya, generalsekreteraren för Kwa na Kwa (partiet av tidigare president Francois Bozize)

Ett av villkoren som föreslås av koalitionen var befrielsen av korridoren CAR-Kamerun. Faktum är att regeringsstyrkorna redan kontrollerar detta område och att det inte finns något behov av att förhandla med militanterna. Dessutom uttrycker CAR-befolkningen sin fullständiga oenighet om öppnandet av en dialog med rebellerna. Under den senaste månaden har flera möten hållits i Bangui, där folk ropade "ingen dialog med rebellerna": de som kom ut mot folket i CAR med vapen bör ställas inför rätta.

Regeringen, tillsammans med det internationella samfundets stöd, planerar att återställa statsmakten i hela landet, och det är bara en tidsfråga.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend