Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Kina formaliserar kraftiga valskakningar för Hong Kong och kräver lojalitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kina slutförde en omfattande översyn av Hongkongs valsystem på tisdagen (30 mars), vilket drastiskt begränsade den demokratiska representationen i staden när myndigheterna försöker se till att "patrioter" styr det globala finansiella navet, skriva Barlund Lun Tian och Clare Jim.

Åtgärderna är en del av Pekings ansträngningar att befästa sitt allt mer auktoritära grepp om sin friaste stad efter införandet av en nationell säkerhetslag i juni, som kritiker ser som ett verktyg för att krossa oenighet.

Ändringarna skulle leda till att antalet direktvalda representanter minskar och antalet Peking-godkända tjänstemän ökar i en utökad lagstiftare, rapporterade nyhetsbyrån Xinhua.

Som en del av uppskakningen kommer en kraftfull ny kontrollkommitté att övervaka kandidater för offentliga ämbeten och arbeta med nationella säkerhetsmyndigheter för att säkerställa att de är lojala mot Peking.

Maria Tam, en senior Hong Kong-politiker som arbetar med Kinas parlament i frågor som rör Hongkongs mini-konstitution sa till Reuters att kommittén för skydd av nationell säkerhet skulle hjälpa den nya kontrollkommittén att ”förstå bakgrunden för alla kandidater, särskilt om de hade följt den nationella säkerhetslagen. ”

Peking införde Hong Kong den omstridda säkerhetslagstiftningen i juni och bestraffade det som det allmänt definierar som subversion, avskiljning, samverkan med utländska styrkor och terrorism med upp till liv i fängelse.

Kinesiska myndigheter har sagt att valskakningen syftar till att bli av med "kryphål och brister" som hotade den nationella säkerheten under oroligheter mot regeringen 2019 och för att se till att endast "patrioter" driver staden.

Annons

Åtgärderna är den mest betydelsefulla översynen av Hongkongs politiska struktur sedan den återvände till kinesiskt styre 1997 och förändrade lagstiftnings- och valkommitténs storlek och sammansättning till förmån för siffror från Peking.

Hongkongs verkställande direktör Carrie Lam och flera stadstjänstemän, inklusive justitieminister, utfärdade alla separata uttalanden som berömde Kinas drag.

"Jag tror bestämt att den överdrivna politiseringen i samhället och den interna splittringen som har sönderrivit Hong Kong effektivt kan mildras effektivt genom att förbättra valsystemet och genomföra" patrioter som administrerar Hong Kong "," sade Lam.

På tal vid en presskonferens senare sa Lam att ändringarna skulle överlämnas till lagstiftningsrådet i mitten av april och förväntas se dem godkända i slutet av maj.

Valet till lagstiftningsrådet, som skjöts upp i september med regeringen med hänvisning till coronavirus, skulle hållas i december, tillade hon, medan stadens ledarskapsval skulle hållas som planerat i mars. Bildspel (4 bilder)

OOPPOSERAD

Antalet direkt valda företrädare kommer att sjunka till 20 från 35 och lagstiftarens storlek kommer att öka till 90 platser från 70 för närvarande, sa Xinhua, medan en valkommitté som ansvarar för att välja den verkställande direktören kommer att öka från 1,200 1,500 medlemmar till XNUMX XNUMX.

Representationen av 117 stadsrådsmedlemmar på samhällsnivå i valkommittén skulle skrotas och de sex distriktsrådssätena i lagstiftningsrådet kommer också att gå, enligt Xinhua.

Distriktsråd är stadens enda helt demokratiska institution, och nästan 90% av de 452 distriktsplatserna kontrolleras av det demokratiska lägret efter omröstning i 2019. De behandlar mestadels gräsrotsfrågor som kollektivtrafikförbindelser och skräpuppsamling.

Omstruktureringen av valen godkändes utan motstånd från National People's Congress Standing Committee, i spetsen för Kinas lagstiftare, rapporterade Xinhua.

Peking hade utlovat allmän rösträtt som ett yttersta mål för Hongkong i dess mini-konstitution, grundlagen, som också garanterar stadens omfattande autonomi som inte ses i Kina, inklusive yttrandefrihet.

Kritiker säger att förändringarna rör Hong Kong i motsatt riktning och lämnar den demokratiska oppositionen med det mest begränsade utrymme som den någonsin har haft sedan överlämnandet, om någon alls.

Sedan säkerhetslagen infördes har de flesta demokratiska aktivister och politiker befunnit sig förankrade av den eller arresterats av andra skäl.

Vissa valda lagstiftare har diskvalificerats, med myndigheter som kallar sina edar uppriktiga, medan många demokratiaktivister har drivits i exil.

Alla kandidater till lagstiftaren, inklusive direktvalda platser, kommer också att behöva nomineringar från var och en av de fem undersektorerna i valkommittén, enligt Xinhua, vilket gör det svårare för demokratiska kandidater att delta i valet.

"De vill öka säkerhetsfaktorn så att demokraterna i framtiden inte bara kommer att få mycket begränsade platser, om de inte gillas av Peking, kommer de inte ens att kunna delta i valet", säger Ivan Choy, universitetslektor vid Chinese University of Hong Kong's department of government and public administration.

Han förväntar sig att de demokratiska kandidaterna får högst en sjätte eller cirka 16 platser i LegCo efter reformerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend