Anslut dig till vårt nätverk!

Ungern

Ungern planerar folkomröstning om barnskyddsfrågor i strid med EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Demonstranter protesterar mot den ungerska premiärministern Viktor Orban och den senaste anti-LGBTQ-lagen i Budapest, Ungern, 14 juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Demonstranter protesterar mot den ungerska premiärministern Viktor Orban och den senaste anti-LGBTQ-lagen i Budapest, Ungern, 14 juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Ungern tillkännagav planer på onsdagen (21 juli) om att anordna en folkomröstning om barnskyddsfrågor för att bekämpa påtryckningar från Europeiska unionen på grund av lagstiftning som enligt blocket diskriminerar HBT-personer., skriver Gergely Szakacs och Anita Komuvär, Reuters.

Premiärministern Viktor Orban anklagade en kamp av kulturer med Europeiska kommissionen och anklagade EU: s chef för att ha missbrukat sina befogenheter i att utmana de senaste ändringarna av Ungerns utbildnings- och barnskyddslagar.

”Våra barns framtid står på spel, så vi kan inte ge avstånd i denna fråga,” sa han i en Facebook-video.

Annons

Europeiska kommissionen kommenterade inte omedelbart Orban plan att hålla en folkomröstning.

Premiärministern, som har varit vid makten sedan 2010 och står inför ett val i april nästa år, framställer sig själv som en försvarare av traditionella kristna värderingar från västerländsk liberalism och har intensifierat en kampanj mot HBT-personer.

En anti-HBT-lag, som trädde i kraft denna månad, förbjuder användningen av material som anses främja homosexualitet och könsförändringar i skolorna. Det har orsakat ångest i HBT-samhället och ökat friktionen med kommissionen.

Annons

Rättsliga åtgärder som Bryssel förra veckan inledde på grund av lagstiftningen skulle kunna hålla EU-finansiering för Budapest. Läs mer

"Under de senaste veckorna har Bryssel tydligt angripit Ungern på grund av sin lag om skydd av barn. Ungerska lagar tillåter inte sexuell propaganda i dagis, skolor, i tv och i reklam," sa Orban.

Han meddelade inte när den planerade folkomröstningen skulle hållas men sa att den skulle innehålla fem frågor.

Dessa skulle bland annat fråga ungrare om de stöder anordnande av workshops om sexuell läggning i skolor utan deras medgivande, eller om de anser att könsfördelningsförfaranden bör främjas bland barn.

Orban sa att frågorna också skulle innehålla om innehåll som kan påverka barns sexuella läggning ska visas utan några begränsningar, eller att könsfördelningsförfaranden också bör göras tillgängliga för barn.

Ungern

Påven uppmanar Ungern att vara mer öppen för behövande utomstående

publicerade

on

By

Franciskus (avbildad) sade på söndagen (12 september) att Ungern kunde bevara sina kristna rötter samtidigt som de öppnade upp för de behövande, ett uppenbart svar på den nationalistiska premiärministern Viktor Orbans ställning att muslimsk invandring kan förstöra dess arv, skriva Philip Pullella och Gergely Szakacs.

Francis var i Ungern för en ovanligt kort vistelse som underströk skillnader med invandrarfientliga Orban, hans politiska motsats.

Efter att ha avslutat en kyrkokongress med en mässa för tiotusentals människor i centrala Budapest använde Francis bilden av ett kors för att visa att något så djupt rotat som religiös tro inte utesluter en välkomnande attityd.

Annons

"Korset, planterat i marken, inbjuder oss inte bara att vara väl rotade, det höjer och sträcker också armarna mot alla", sade han i sina kommentarer efter mässan.

"Korset uppmanar oss att hålla våra rötter fasta, men utan defensivitet; att dra från källorna och öppna oss för vår tids män och kvinnor," sade han i slutet av friluftsmässan, som Orban deltog med sin fru.

"Min önskan är att du ska vara så: jordad och öppen, rotad och omtänksam", sade påven.

Annons

Francis har ofta fördömt det han ser som en återupplivning av nationalistiska och populistiska rörelser och har efterlyst europeisk enhet och kritiserat länder som försöker lösa migrationskrisen med ensidiga eller isolationistiska handlingar.

Orban däremot sa till Bled Strategic Forum i Slovenien förra veckan att den enda lösningen på migration var att Europeiska unionen "ger alla rättigheter tillbaka till nationalstaten".

Påve Francis anländer för att träffa representanter för det ekumeniska kyrkorådet i Museum of Fine Arts i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Frans hälsar människor när han anländer till Hjältarnas torg i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Francis anländer till Budapest internationella flygplats i Budapest, Ungern, 12 september 2021. Vatikanmedia/utdelning via REUTERS OBSERVERA REDAKTÖRER - DENNA BILD HAR GIVits AV EN TREDJE PART.

Påven har uppmanat migranter att välkomnas och integreras för att hantera det han kallat Europas "demografiska vinter". Orban sa i Slovenien att dagens migranter "alla är muslimer" och att endast "den traditionella kristna familjepolitiken kan hjälpa oss ur den demografiska krisen".

Francis, 84, som bara tillbringade cirka sju timmar i Budapest, träffade Orban och president Janos Ader i början av sitt besök.

Vatikanen sa att mötet som också deltog i Vatikanens två främsta diplomater och en ungersk kardinal, varade i cirka 40 minuter och var hjärtligt.

"Jag bad påven Francis att inte låta kristna Ungern gå under", sa Orban på Facebook. Ungerska nyhetsbyrån MTI sa att Orban gav Francis en fax av ett brev som kung Bela IV från 13 -talet skickade till påven Innocent IV för att be om hjälp med att bekämpa tartarna.

Senare på söndagen anlände Francis till Slovakien, där han kommer att stanna mycket längre och besöka fyra städer innan han återvänder till Rom på onsdag.

Kortheten av hans vistelse i Budapest har fått diplomater och katolska medier att föreslå att påven prioriterar Slovakien, i själva verket snubbar Ungern. Läs mer.

Vatikanen har kallat Budapest -besöket för en "andlig pilgrimsfärd". Orbans kontor har sagt att jämförelser med Slovakiens ben skulle vara "vilseledande".

Resan är påvens första sedan han genomgick en större operation i juli. Francis berättade för journalister på planet att ta honom till Budapest att han "mådde bra".

Fortsätt läsa

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning från Ungern

publicerade

on

Kommissionen har godkänt tillägget avSzegedi tükörponty ' från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (BGB). 'Szegedi tükörponty' är en fisk av karparten som produceras i regionen Szeged, nära Ungerns södra gräns, där ett system med fiskdammar skapades. Dammarnas alkaliska vatten ger fisken en speciell vitalitet och motståndskraft. Det flagnande, rödaktiga, smakrika köttet hos fisken som odlas i dessa dammar och dess fräscha doft utan bie-smak kan direkt hänföras till den specifika saltvattenmarken.

Fiskens kvalitet och smak påverkas direkt av den goda syretillförseln vid sjöbädden i fiskdammarna som skapas på salt jord. Köttet från 'Szegedi tükörponty' är proteinrikt, fettfattigt och mycket smakrikt. Den nya valören kommer att läggas till i listan över 1563 produkter som redan är skyddade i eAmbrosia databas. Mer information online på kvalitetsprodukter.

Annons

Fortsätt läsa

Ungern

Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning för Ungern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ansökan om införande av ”Jászsági nyári szarvasgomba” från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (PGI). "Jászsági nyári szarvasgomba" avser den lokala färska sorten av underjordiska svampar av arten vit sommartröffel, samlad i Jászságregionen, nordväst om den ungerska stora slätten. Dess doft är unik och behaglig. När den plockas uppvisar den först dofter av kokt majs eller rostad och fermenterad maltkorn, åtföljd av den karakteristiska doften av nyklippt gräs.

Under skördetiden och under lagringen ändras doften, men den behåller den typiska doften av nyligen klippt gräs. Dess smak i sig är intensiv. ”Jászsági nyári szarvasgomba” växer från slutet av maj till slutet av augusti. Förhållandena i Jászság -regionen är särskilt gynnsamma för etablering och förökning av sommartruffel. Några av de andra namnen som används av befolkningen för att kvalificera “Jászsági nyári szarvasgomba”, till exempel “black diamond of Jászság”, “gold of Jászság” eller till och med “Jász trifla”, tyder alla på att produkten är mycket uppskattad i regionen. Detta nya namn kommer att ansluta sig till de 1,561 livsmedelsprodukter som redan är registrerade, vars lista finns i eAmbrosia -databasen.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend