Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

En informationskampanj mot den ukrainska parlamentsledamoten Mykola Tishchenko: Ännu en framgångsrik fallstudie av de ryska underrättelsetjänsterna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Fakta tyder på att den senaste skandalen kring MP Mykola Tishchenkos utlandsresa kanske inte är något annat än ännu en misskrediterande kampanj som syftar till att försvaga de ukrainska myndigheterna och saknar bevis. Målet med kampanjen är att avleda uppmärksamheten från verkliga steg för att ytterligare utrota korruptionen och bekämpa oligarkerna i Ukraina. Tack vare externa ansträngningar tvingas världen att diskutera inte sådana händelser i Ukraina som sökningar av Igor Kolomoisky i Ukrnafta-fallet, sökningar i Skatteverket och uppsägning av hela den högre personalen vid den ukrainska tullen, utan en gammal video av Tishchenko, tog på semester för flera år sedan.

Tills nyligen var Mykola Tishchenko biträdande chef för presidentfraktionen Servant of the People. Han är också chef för den parlamentariska tillfälliga utredningskommissionen, som behandlar korruption i samband med användningen av underjord, skogar etc. Före kriget blev Tishchenko berömd för att ha bekämpat bärnstensmaffian och timmermaffian, vilket berövat den ukrainska budgeten på miljoner dollar. I dessa positioner kunde Tishchenko skapa många inflytelserika fiender. Några av dem namnger han direkt:

Det möjliga utförandet av Mykola Tishchenko av några oförutsedda uppgifter utomlands förtjänar särskild uppmärksamhet. Tishchenkos arbete utomlands ser långt ifrån tillfälligt ut. Innan han gick in i politiken var Tishchenko en välkänd offentlig person och entreprenör, en långvarig vän till den mest kända brittiska kocken Gordon Ramsay. Innan dess representerade han Ukraina i många kända internationella TV-projekt - Fort Boyard (Frankrike), Wipeout (Argentina). Det ser ut som att han efter början av sin politiska karriär använder sina tidigare kontakter för att hjälpa Ukraina och ukrainare utomlands. Och idag har han återigen blivit måltavla för en misskrediterad kampanj, vars syfte är att försvaga den ukrainska regeringen och förhindra ytterligare rensning av laget.

Det verkar mycket troligt att Tishchenko kunde ha fått i uppdrag att upprätta skuggkontakter med regeringarna i Thailand och Vietnam, länder i Sydostasien som har betydande militär potential. Det bör noteras att denna region traditionellt anses vara "pro-rysk" eftersom den är ovillig att delta i sanktioner mot Ryssland, och Thailand har många turister från Ryssland.

Och nu, under en sådan resa, publicerar media information om att en representant för presidentpartiet, Tishchenko, är i Thailand på semester. En sådan rapport dyker inte bara upp i dussintals medier samtidigt, utan den illustreras också av en motsvarande video, även om det senare visar sig att en sådan video är fem år gammal.

Återigen ser skandalen med den ukrainska parlamentsledamoten Tishchenko helt konstlad ut. Det faktum att detta är en planerad kampanj för att misskreditera en av Ukrainas toppolitiker bekräftas också av det faktum att ett YouTube-konto identifierades som distribuerade den gamla videon av Tishchenko, och framställde den som en video från 2023. Vem drar nytta av Ukrainas ansträngningar att knyta närmare band i Sydostasien kommer att gå till spillo? Svaret är uppenbart: Ryssland.

Journalister från den franska TV-kanalen France 24 håller med om denna slutsats, och de säger direkt att videon som misskrediterade Mykola Tishchenko är en video från 2019. Och det var den här videon som användes av rysk propaganda och ukrainska journalister, som inte förstod dess ursprung, för att väcka den allmänna opinionen, vilket så småningom ledde till avskedandet av Tishchenko.

Annons

Som ett resultat kvarstår det huvudsakliga faktum att de ryska specialtjänsterna verkar ha lyckats försvaga det ukrainska parlamentet och misskreditera en stark ukrainsk politiker. Samtidigt är fenomenet Tishchenko just det faktum att han innan dess ständigt hade motståndare som försökte genomföra misskrediterande kampanjer mot honom, men i verkligheten slutade allt på nivån med betalda diskussioner på Internet och betalmaterial i media.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend