Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

Cigarettsmuggling: Experter manar ledamöterna att konfrontera tobaksindustrin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kreativ smuggling gömställenDen olagliga handeln med tobaksprodukter kostar EU-länderna 10 miljarder euro per år i förlorade skatteintäkter, enligt uppskattningar från EU-kommissionen. Experter och parlamentsledamöter träffades den 22 januari för att diskutera hur man ska ta itu med frågan och vilken roll stora tobaksproducenter spelar. "Tanken att vi vinner kampen mot smuggling är kanske inte riktigt sann", säger den gröne belgiske parlamentsledamoten Bart Staes, vice ordförande i budgetkontrollkommittén, som hjälpte till att organisera utfrågningen.

Inblandning av stor tobak?

År 2000 väckte Europeiska kommissionen stämningar i New York mot Philip Morris International (PMI) och andra företag och anklagade dem för att ha smugglat cigaretter. Fallet mot Phillip Morris lades ner 2004, efter att företaget gick med på att betala till EU och medlemsländerna 1 miljard euro under 12 år och att göra ytterligare betalningar i händelse av framtida beslag av dess äkta produkter. Liknande avtal slöts med Japan Tobacco International 2007 och med British American Tobacco och Imperial Tobacco 2010.

Ingeborg Grässle, a German member of the EPP group, said: “These agreements have not led to an increase in transparency. We need to look more closely on what is happening with the money paid out by the industry. We need a cohesive and consistent strategy in dealing with smuggling.” Anna Gilmore, professor of public health at the University of Bath, told MEPs there were indications that the four major tobacco companies may still be involved in similar activities. “An important element of the illicit trade in Europe appears to be attributable to big tobacco manufacturers…We have to conclude that the agreements did not deter the tobacco industry,” she said.

Brist på tillförlitliga data

Storleken på den olagliga tobakshandeln i EU är svår att bedöma, eftersom det råder brist på tillförlitliga uppgifter. De främsta källorna är beslag av smugglade paket och en undersökning av tomma cigarettpaket som samlats in i EU. Båda ger felaktiga uppskattningar och visar motsägelsefulla resultat om trenderna i volymen av olaglig handel, förklarade den belgiske experten Luk Joossens, som presenterade en rapport om cigarettsmuggling som han var med och skrev på begäran av Europaparlamentet.

Protokoll för att eliminera olaglig handel över hela världen

Annons

Polish expert Leszek Bartłomiejczyk spoke of the illicit tobacco trade coming from eastern European countries such as Belarus, Ukraine and Russia and argued for a worldwide track-and-trace system that should put production and distribution under control and be able to securely identify all products – who has produced them, when and why. He urged the EU to ratify the 2012 WHO protocol to eliminate illicit trade in tobacco products. It foresees a global system of information collecting and sharing. It has been signed by the EU and 53 countries.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend