Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM - #HTA-debatten flyttar till Sofia för nyckelkonferens

DELA MED SIG:

publicerade

on


När debatten om EU-omfattande hälsoteknikbedömning (HTA) når rådsnivå efter en positiv omröstning om kommissionens förslag vid det senaste plenarmötet i Strasbourg, kommer Bulgariens huvudstad Sofia att stå värd för en konferens om HTA:s konsekvenser för personlig medicin,
skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan. 

Brysselbaserade EAPM, och dess associerade Bulgarian Alliance for Precision and Personalized Medicine (BAPPM), kommer att vara bland nyckelaktörerna vid evenemanget den 12-13 oktober. EAPM och dess kollegor handlar nu direkt på medlemsstatsnivå om HTA-ärendet och engagerar regioner i EU för att förmedla nyckelpunkter till beslutsfattare. Sofia-mötet kommer före ett rundabordsmöte i Bryssel (6 november) som kommer att innehålla hälsoattachéer från medlemsländernas permanenta representationer, såväl som patientgrupper. Intressenter kommer att mötas med ett gemensamt mål att fokusera på samarbete mellan medlemsländer och regioner för att underlätta innovation som snabbt hittar in i hälso- och sjukvårdssystemen. Ansvaret ligger på fördelen att förbättra samordningen mellan alla spelare när medicinsk vetenskap rör sig snabbt.

BAPPM:s Jasmina Koeva-Balabanova förklarade att konferensen kommer att presentera och diskutera detaljerna kring HTA med avseende på personliga läkemedelsprodukter såväl som målterapier, följediagnostik och innovativa farmaceutiska produkter för personlig behandling. "Diskussionen kommer att inkludera representanter för Europeiska kommissionen, arbetsgrupper för HTA och många fler inklusive industrirepresentanter, professorer, studenter och doktorander från hälsofakulteterna", sa hon.

Hon tillade: "Att förbättra HTA och stärka samarbetet mellan länder kommer att ge bättre uppskattningar av det medicinska och sociala värdet av nya terapier och mediciner."

Debatter på konferensen kommer att täcka olika sektorer av HTA, inklusive aktuella trender och utveckling, principer och praxis, specifika krav på nödvändig information, olösta frågor och konsekvenser av olämpliga metoder, plus utbyte av god praxis. På agendan står också HTA inom sällsynta sjukdomar, IVD och följeslagande diagnostik, medan ett hett ämne kommer att vara HTA:s roll för bättre patienttillgång till personlig medicin. Konferensen i Bulgarien kommer på baksidan av Europaparlamentets omröstning som erkände att möjligheter att förbättra HTA-kvaliteten för närvarande missas.

Detta underströks i ett gemensamt uttalande från EAPM och European Cancer Patient Coalition, som uttryckte beklagande över parlamentets beslut att förkasta den formella patientorganisationens deltagande "som jämställda och trovärdiga medlemmar i samordningsgruppen" för den nya lagstiftningen. Parlamentet antog ärendet med 576 mot 56 (med 41 suppleanter som avstod från att rösta) på baksidan av institutionens rekommendationer från kommittén för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI).

ENVI hade slagit igenom en bred uppsättning kompromisser under ledning av föredraganden Soledad Cabezón Ruiz. Och även om patientmedverkan har tagits upp i kompromissändringsförslag under ENVI-mötena tidigare, "lagstiftningen är kort för att tillhandahålla adekvat patientdeltagande i EU-HTA-samarbetsramen", sa Horgan. Horgan förklarade att patienter har unika kunskaper, perspektiv och erfarenheter och är de ultimata förmånstagarna av medicinsk teknik.

Annons

Därför är patientrepresentation väsentligt på alla nivåer av beslutsfattande när lagstiftning direkt påverkar deras hälsa och liv. Som en del av omröstningen i Strasbourg gick parlamentsledamöterna med på att skicka tillbaka filen till ENVI för att låta utskottet förbereda sig för förhandlingar med andra institutioner, men klockan tickar för att få igång detaljerade samtal före parlamentsvalet i maj 2019. Före omröstningen i parlamentet träffades expertgruppen för utvärdering av hälsosystems prestanda i Bryssel, med representanter från Österrike, Belgien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumänien Slovakien, Slovenien, Sverige, European Observatory on Health Systems and Policies och Europeiska kommissionen. Gruppen enades om att en kommande rapport om vårdens effektivitet bör syfta till att presentera "en flerdimensionell och uttömmande bild av hälso- och sjukvårdssystemen".

Den citerade sin egen rapport från 2016 om vårdens kvalitet och menade att den kommande rapporten bör täcka aktuella mätgap i övervakningen av effektivitet. Detta, säger gruppen, kräver bättre användning av befintliga indikatorer och data, något som EAPM upprepade gånger har efterlyst. Expertgruppen tillade att den framtida rapporten också skulle täcka frågan om avsedda och oavsiktliga konsekvenser av olika åtgärder inriktade på att förbättra effektiviteten, ad gav exempel som hur en förkortning av sjukhusvistelsen påverkar primärvårdens utnyttjandevolymer.

Gruppen var överens om att effektiviteten inom hälsa är svår att kvantifiera eftersom hälso- och sjukvården har många immateriella konsekvenser som bara visar sig på lång sikt. Gruppen noterade att det är därför som beslutsfattare i många fall väljer kortsiktiga lösningar, som att begränsa utgifterna. Den flaggade för att effektivitet inom vården är möjlig tack vare redan tillgängliga innovationer, men det finns ett behov av betydande investeringar.

"Om effektivitet uppfattas som ett mål som främst bör uppnås genom att sänka utgiftsnivåerna, kommer innovation på sikt att kvävas och högre effektivitetsnivåer kommer inte att förverkligas", sa gruppen. EAPM och dess bulgariska partner BAPPM delar denna åsikt och alla ovanstående frågor och mer kommer alla att finnas på bordet i Sofia denna månad.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend