#EAPM - #HTA debatten flyttade till Sofia för nyckelkonferens

| Oktober 8, 2018


Eftersom debatten om hälsovetenskaplig utvärdering i hela EU når rådets nivå efter en positiv omröstning om kommissionens förslag senast vid Strasbourg-plenum, kommer den bulgariska huvudstaden Sofia att vara värd för en konferens om HTA: s konsekvenser för personlig medicin,
skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

Den Brysselbaserade EAPM, och dess associerar den bulgariska alliansen för precision och personlig medicin (BAPPM), kommer att vara en av huvudaktörerna vid evenemanget på 12-13 oktober. EAPM och dess kollegor handlar nu direkt på medlemsstatsnivå med avseende på HTA-dokumentationen samt engagerande regioner i EU för att förmedla viktiga punkter till beslutsfattare. Sofia-sammankomsten kommer före ett rundabordsmöte i Bryssel (6 november), som kommer att innehålla hälsa attachés från permanenta representationer från medlemsstaterna samt patientgrupper. Aktieägare kommer att komma ihop med ett gemensamt mål att fokusera på medlemsland och regionalt samarbete för att underlätta innovation att snabbt hitta sig i hälsovårdssystemen. Onus är till nytta för att förbättra samordningen mellan alla aktörer, eftersom medicinsk vetenskap rör sig snabbt.

BAPPMs Jasmina Koeva-Balabanova förklarade att konferensen kommer att presentera och diskutera HTA-särdrag när det gäller personliga läkemedelsprodukter samt målterapier, följeseddiagnostik och innovativa läkemedel för personlig behandling. "Diskussionen kommer att omfatta företrädare för Europeiska kommissionen, arbetsgrupper för HTA och många fler, inklusive branschrepresentanter, professorer, studenter och doktorander från hälsofakulteter," sa hon.

Hon tillade: "Förbättrad HTA och stärkt samarbete över länderna kommer att ge bättre uppskattningar av det medicinska och sociala värdet av nya terapier och läkemedel."

Debatt på konferensen kommer att omfatta olika sektorer av HTA, inklusive nuvarande trender och utveckling, principer och praxis, särskilda krav på nödvändig information, olösta problem och konsekvenser från olämpliga metoder samt delning av god praxis. Också på agendan är HTA i sällsynta sjukdomar, IVD och companion diagnostics, medan ett hett ämne blir HTAs roll för bättre patientåtkomst till personlig medicin. Konferensen i Bulgarien kommer på baksidan av omröstningen i Europaparlamentet som erkände att möjligheter att förbättra HTA-kvalitet för närvarande missas.

Detta framhölls i ett gemensamt uttalande från EAPM och European Cancer Patient Coalition, som uttryckte ånger över parlamentets beslut att avslå formell deltagande av patientorganisation "som lika och trovärdiga medlemmar i samordningsgruppen" för den nya lagstiftningen. Parlamentet antog filen av 576 till 56 (med 41-suppleanter avstod) på baksidan av institutionens rekommendationer från miljö-, folkhälso- och livsmedelssäkerhetskommittén (ENVI).

ENVI hade slängt ut en rad kompromisser under ledning av föredragande Soledad Cabezón Ruiz. Och även om patientdeltagandet har behandlats i kompromissändringar under ENVI: s möten tidigare, "är lagstiftningen inte tillräcklig för att patienten ska delta i ramen för EU-HTA-samarbetet", säger Horgan. Horgan förklarade att patienterna har unik kunskap, perspektiv och erfarenheter och är de ultimata mottagarna av medicinsk teknik.

Därför är patientrepresentation avgörande på alla nivåer av beslutsfattande när lagstiftningen direkt påverkar deras hälsa och liv. Som en del av omröstningen i Strasbourg godkände parlamentsledamöterna att skicka filen tillbaka till ENVI för att låta utskottet förbereda förhandlingar med andra institutioner, men klockan tickar för att få detaljerade samtal pågår före valet i maj 2019-parlamentet. Före omröstningen i parlamentet träffades expertgruppen för utvärdering av hälsosystemets prestation i Bryssel med representanter från Österrike, Belgien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumänien Slovakien, Slovenien, Sverige, Europeiska observatoriet för hälsosystem och politik, och Europeiska kommissionen. Gruppen var överens om att en kommande rapport om vårdens effektivitet ska sträva efter att presentera "en mångsidig och uttömmande bild av vårdsystemen".

Den citerade sin egen 2016-rapport om vårdkvalitet och sa att den kommande rapporten skulle omfatta nuvarande mätbrister i övervakningen av effektiviteten. Detta, enligt gruppen, kräver bättre användning av befintliga indikatorer och data, något som EAPM upprepade gånger har begärt. Expertgruppen lagde till att framtida rapport också skulle omfatta frågan om avsedda och oavsiktliga konsekvenser av olika åtgärder som syftar till att förbättra effektiviteten. Annonsen gav exempel som hur förkortning av sjukhusvistelsen påverkar primärvården av utnyttjande.

Gruppen var överens om att effektiviteten i hälsan är svår att kvantifiera, eftersom hälsovårdstjänsterna har många immateriella konsekvenser som bara uppenbaras på lång sikt. Gruppen noterade att det är anledningen till att beslutsfattare i många fall väljer kortsiktiga lösningar, såsom att begränsa utgifterna. Det framgick att effektiviteten inom vården är möjlig tack vare redan tillgängliga innovationer, men det finns ett stort behov av investeringar.

"Om effektivitet förstås som ett mål som bör uppnås huvudsakligen genom att minska utgiftsnivåerna, kommer innovation på lång sikt att kvävas, och högre effektivitetsnivåer kommer inte att uppstå, säger gruppen. EAPM och dess bulgariska partner BAPPM delar denna åsikt och alla ovanstående frågor, och mer, kommer alla att vara på bordet i Sofia denna månad.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska alliansen för personifierade Medicine, Hälsa, Personifierade medicin

Kommentarer är stängda.