Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Irlands Taoiseach: Ensidiga åtgärder mot NI-protokollet skulle vara djupt skadligt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Roberta Metsola, ordförande för EU-parlamentet, har förklarat att Nordirlandsprotokollet inte var uppe för förhandling. Vid flera tillfällen har parlamentet bekräftat sitt stöd för protokollet och är fortfarande fullt engagerat i att upprätthålla freden på ön.

President Metsola talade ut om konflikten i Ukraina och berömde den irländska regeringen för att "vara det första EU-landet att befria ukrainare från viseringskrav, samt för att ha tagit emot närmare 30,000 XNUMX flyktingar som sökt skydd till Irland".

Taoiseach Micheál Martin betonade vikten av EU-medlemskap för att främja demokrati och fred i Europa. "Jag hoppas att det kommer att vara möjligt för Europeiska rådet att förmedla ett positivt budskap till det ukrainska folket när de träffas i juni."

Efter avtäckningen av statyn för att hedra John Hume (ex-parlamentariker) på tisdagskvällen (7 juni), uttryckte Martin tacksamhet för det "absolut transparenta" stöd som Europaparlamentet gett långfredagsavtalet.

Han sa att ensidiga åtgärder för att misskreditera ett högtidligt avtal skulle vara "djupt skadligt" och syftade på pågående förhandlingar med den brittiska regeringen om Nordirlandsprotokollet. Det skulle vara en historisk lågpunkt, som signalerar ett åsidosättande av väsentliga principer för lagar som är grunden för internationella relationer. Det skulle bokstavligen vara till fördel för absolut ingen.

Martin uppgav att hans regering var öppen för diskussionen om framtidens Europa och sa att den skulle arbeta konstruktivt för att forma framtiden. Han antydde också att de är öppna för möjligheten till fördragsändringar om det skulle behövas. Vi bör dock först göra vårt bästa inom de befintliga ramarna.

Se president Metsolas inledningsanförande här och Taoiseachs tal här.

Annons

Ledare för politiska grupper

Ledamöterna svarade på Martins tal genom att bekräfta sin solidaritet med Irland i hanteringen av Brexits konsekvenser och att de skulle fortsätta att skydda Irlands intressen. De uppgav att förhandlingar i god tro är det enda sättet att nå en ömsesidigt tillfredsställande lösning och de är fortfarande oroade över Storbritanniens brist på god vilja. De efterlyste en konvention som skulle göra det möjligt för EU:s fördrag att utvecklas och anpassa sig till förändrade omständigheter. Ledamöterna uppmanade Irland att leda klimatomställningen. Detta är avgörande för Europas framtida välstånd. Du kan se tal av ledare för politiska grupper.

Titta på hela diskussionen här.

Bakgrund

Detta var den tredje i en serie om EU-debatter med titeln "This Is Europe", på en gemensam agenda för att säkra Europas framtid. Den första var med Kaja Kallas (Estlands premiärminister), vid plenarmötet i mars, medan den andra var med Mario Draghi, premiärminister från Italien, i maj.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend