Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen godkänner 400 miljoner euro portugisiskt rekapitaliseringsprogram för att stödja företag som drabbats av coronavirus-pandemin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt program på 400 miljoner euro för att stödja strategiska företag som drabbats av coronavirus-pandemin. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Tillfälligt ramverk och ingår i den nationella planen för återhämtning och motståndskraft.

Vice ordförande Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Företag som är verksamma inom olika sektorer har sett sina intäkter kraftigt minska på grund av utbrottet av coronaviruset och de restriktiva åtgärder som vidtagits. Detta portugisiska program på 400 miljoner euro kommer att göra det möjligt för Portugal att stödja dessa företag genom att hjälpa dem att möta deras likviditets- och solvensbehov och säkerställa kontinuiteten i deras verksamhet. Vi fortsätter att arbeta i nära samarbete med medlemsländerna för att hitta fungerande lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronavirus-pandemin, i linje med EU:s regler”.

Den portugisiska stödåtgärden

Portugal anmält till kommissionen under det statliga stödet Tillfälligt ramverk ett program på 400 miljoner euro för att stödja solvensen hos livskraftiga strategiska icke-finansiella företag som är verksamma i Portugal och som drabbats av coronapandemin. Budgeten kommer att göras tillgänglig genom faciliteten för återhämtning och motståndskraft.

Enligt ordningen kommer stödet att ta formen av (i) egetkapitalinstrument (inklusive stamaktier och preferensaktier), (ii) hybridinstrument (konvertibla obligationer) och (iii) en kombination av egetkapitalinstrument och hybridinstrument. Investeringsbeloppet per företag är i princip begränsat till 10 miljoner euro.

Stöd kommer att tillhandahållas genom det strategiska rekapitaliseringsprogrammet för kapitaliserings- och motståndskraftsfonden (”fonden”). Fonden förvaltas av Banco Português de Fomento, SA, som är National Promotional Bank.

Syftet med programmet är att tillgodose stödmottagarnas likviditets- och solvensbehov och hjälpa dem att fortsätta sin verksamhet under och efter pandemin.

Annons

Kommissionen fann att det portugisiska systemet är i linje med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet: (i) Stödet kommer att begränsas till det belopp som är nödvändigt för att säkerställa stödmottagarnas livskraft och för att återställa deras kapitalposition till före coronavirus-pandemin. (ii) Systemet ger en adekvat ersättning till staten och det uppmuntrar förmånstagare och/eller deras ägare att betala tillbaka stödet så tidigt som möjligt. iii) Säkerhetsåtgärder finns för att säkerställa att stödmottagarna inte i onödan drar nytta av statens rekapitaliseringsstöd till skada för rättvis konkurrens på den inre marknaden. och (iv) stödet kommer att beviljas senast den 30 juni 2022.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionerlig för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i linje med artikel 107 b i EUF-fördraget och de villkor som anges i Tillfälligt ramverk.

På denna grundval godkände kommissionen stödåtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd.

Bakgrund

Kommissionen har antagit en Tillfälligt ramverk för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibilitet som föreskrivs i reglerna för statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med koronavirusutbrottet. Den tillfälliga ramen, i dess lydelse den April 3, Maj 8, Juni 29, 13 oktober 2020 Januari 28 och November 18 2021, föreskriver följande typer av stöd, som kan beviljas av medlemsstaterna:

(I) Direktbidrag, kapitalinjektioner, selektiva skattefördelar och förskott upp till 290,000 345,000 euro till ett företag verksamt inom den primära jordbrukssektorn, 2.3 2.3 euro till ett företag verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 100 miljoner euro till ett företag verksamt inom alla andra sektorer för att tillgodose sina akuta likviditetsbehov. Medlemsstaterna kan också ge, upp till det nominella värdet av 290,000 miljoner euro per företag nollräntelån eller garantier på lån som täcker 345,000 % av risken, utom i den primära jordbrukssektorn och inom fiskeri- och vattenbrukssektorn, där gränserna för XNUMX XNUMX € respektive XNUMX XNUMX € per företag gäller.

(Ii) Statliga garantier för lån som tagits av företag att se till att bankerna fortsätter att ge lån till de kunder som behöver dem. Dessa statliga garantier kan täcka upp till 90% av risken på lån för att hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iii) Subventionerade offentliga lån till företag (äldre och förlagslån) med gynnsamma räntor för företag. Dessa lån kan hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iv) Skyddsåtgärder för banker som kanaliserar statligt stöd till den reala ekonomin att sådant stöd betraktas som direktstöd till bankernas kunder, inte till bankerna själva, och ger vägledning om hur man kan säkerställa minimal snedvridning av konkurrensen mellan bankerna.

(V) Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring för alla länder utan att den berörda medlemsstaten behöver visa att respektive land tillfälligt är ”icke-marknadsförbart”.

(Vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU) att hantera den nuvarande hälsokrisen i form av direkta bidrag, återbetalningsförskott eller skattemässiga fördelar. En bonus kan beviljas för gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan medlemsstaterna.

(Vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar att utveckla och testa produkter (inklusive vacciner, ventilatorer och skyddskläder) som är användbara för att hantera koronavirusutbrottet, fram till första industriella distributionen. Detta kan ta form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att hantera koronavirusutbrottet i form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller upphävande av sociala avgifter för de sektorer, regioner eller för typer av företag som drabbas hårdast av utbrottet.

(X) Riktat stöd i form av lönesubventioner för anställda för de företag i sektorer eller regioner som har drabbats mest av koronavirusutbrottet och annars skulle behöva säga upp personal.

(Xi) Riktat rekapitaliseringsstöd till icke-finansiella företag, om det inte finns någon annan lämplig lösning. Det finns skyddsåtgärder för att undvika onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden: villkor för nödvändigheten, lämpligheten och storleken på interventionen; villkor för statens inträde i företagens kapital och ersättning; villkor för statens utträde från de berörda företagens kapital, villkor avseende styrning inklusive utdelningsförbud och ersättningstak för ledande befattningshavare; förbud mot korssubventionering och förvärv och ytterligare åtgärder för att begränsa snedvridning av konkurrensen, krav på öppenhet och rapportering.

(Xii) Stöd för otäckta fasta kostnader för företag som står inför en nedgång i omsättningen under den stödberättigande perioden med minst 30% jämfört med samma period 2019 i samband med koronavirusutbrottet. Stödet kommer att bidra till en del av stödmottagarnas fasta kostnader som inte täcks av deras intäkter, upp till högst 12 miljoner euro per företag.

(Xiii) Investeringsstöd för en hållbar återhämtning att stödja privata investeringar som en stimulans för att övervinna ett investeringsgap som ackumulerats i ekonomin på grund av krisen.

(Xiv) Solvensstöd att utnyttja privata medel och göra dem tillgängliga för investeringar i små och medelstora företag (SMF), inklusive nystartade företag och små medelstora företag.

Kommissionen kommer också att göra det möjligt för medlemsstaterna att senast den 30 juni 2023 omvandla återbetalningspliktiga instrument (t.ex. garantier, lån, återbetalningsbara förskott) som beviljats ​​enligt de tillfälliga rambestämmelserna till andra former av stöd, såsom direkta bidrag, förutsatt att villkoren i de tillfälliga rambestämmelserna är uppfyllda.

Den tillfälliga ramen gör det möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder med varandra, utom för lån och garantier för samma lån och överskrida de tröskelvärden som föreskrivs i den tillfälliga ramen. Det gör det också möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder som beviljas enligt den tillfälliga ramen med befintliga möjligheter att bevilja de minimis till ett företag på upp till 25,000 30,000 euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom den primära jordbrukssektorn, 200,000 XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma i alla andra sektorer. Samtidigt måste medlemsstaterna förbinda sig att undvika onödig kumulering av stödåtgärder för samma företag för att begränsa stödet för att tillgodose deras faktiska behov.

Den tillfälliga ramen kommer att vara på plats till den 30 juni 2022, med undantag för investeringsstöd för en hållbar återhämtning, som kommer att gälla till och med den 31 december 2022, och av solvensstöd, som kommer att gälla till och med den 31 december 2023. Kommissionen kommer att fortsätta att noggrant övervaka utvecklingen av covid- 19 pandemi och andra risker för den ekonomiska återhämtningen.

Den tillfälliga ramen kompletterar de många andra möjligheter som redan finns för medlemsstaterna för att mildra de socioekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet, i linje med EU:s regler för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet anger dessa möjligheter. Till exempel kan medlemsstaterna göra allmänt tillämpliga förändringar till förmån för företag (t.ex. skjuta upp skatter eller subventionera korttidsarbete inom alla sektorer), som faller utanför reglerna om statligt stöd. De kan också ge ersättning till företag för skador som lidit på grund av och direkt orsakat av en exceptionell händelse, såsom coronavirusutbrottet.

Dessutom på 23 mars 2022, antog kommissionen det statliga stödet Temporary Crisis Framework att göra det möjligt för medlemsländerna att använda den flexibilitet som föreskrivs i reglerna om statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Den tillfälliga krisramen kommer att gälla till och med den 31 december 2022. För att säkerställa rättssäkerheten kommer kommissionen före detta datum att bedöma om den behöver förlängas. Under sin tillämpningsperiod kommer kommissionen dessutom att se över ramverkets innehåll och omfattning mot bakgrund av utvecklingen på energimarknaderna, andra insatsmarknader och den allmänna ekonomiska situationen.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.102275 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend