Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Autonoma vapensystem ska tas upp för första gången i Luxemburg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 25 och 26 april anordnar försvarsminister François Bausch konferensen för Luxemburgs autonoma vapensystem (LAWS) i Maison des Arts et des Étudiants i Belval (LU). Konferensen syftar till att erbjuda intressenter ett forum för att diskutera militära användningsfall, pågående arbete, risker och utmaningar i samband med användningen av autonoma vapensystem (AWS).

År 2022 inrättade Luxemburgs regeringsråd en interministeriell arbetsgrupp om dödlig AWS. Arbetsgruppen, under samordning av försvarsdirektoratet, avser att utveckla Luxemburgs ståndpunkt om AWS. Detta innebär reglering av det senare på internationell och, om nödvändigt, nationell nivå; och även riktlinjer för att både säkerställa och intyga efterlevnad av dessa regler. 

"Om de lämnas okontrollerade utgör autonoma vapensystem ett allvarligt hot och en utmaning för samhället. Både stater och terrorister kan använda sig av denna teknik. Det är därför Luxemburg har beslutat att upprätta ett nationellt ramverk för att förhindra missbruk”, säger försvarsminister François Bausch.

LAWS-konferensen kommer att innehålla keynoter och paneldiskussioner som samlar erfarna talare från en mängd olika områden, inklusive militära, juridiska och tekniska perspektiv. De kommer att utforska de etiska konsekvenserna av AWS och diskutera hur de kan påverka internationell säkerhet och mänskliga rättigheter. De kommer vidare att överväga möjliga regelverk och policyåtgärder för att mildra riskerna förknippade med AWS, med syftet att övergripande identifiera vägar för reflektion för Luxemburgs ståndpunkt angående dessa system. 

“LAWS-konferensen kommer att ge en möjlighet för alla intressenter att diskutera utmaningarna förknippade med AWS. Internationella experter och regeringsrepresentanter kommer att träffas i Luxemburg. Att ta sig an utmaningen. Att öka allmänhetens medvetenhet. Att utbyta idéer.”

Den 25 april kommer försvarsminister François Bausch att inviga LAWS-konferensen med ett öppningstal, följt av Dr. Paul Scharres huvudtal som ger en översikt över ämnet för allmänhetens medvetenhet och en tankeställare om hur man kan tackla utmaningarna i samband med potentiell användning av sådana vapensystem. På den andra dagen kommer paneldiskussioner att dyka ytterligare in i ämnen som status för militär tillämpning av AWS, utveckling och reglering av AWS på både nationell och internationell nivå, samt tekniska och etiska utmaningar. Panelerna är sammansatta av experter från det civila samhället, regeringar, militär, NATO, universitetet i Luxemburg och Luxembourg House of Cybersecurity. 

Konferensen kommer att erbjuda alla intressenter – inklusive regeringar, industri, civilsamhället, forskningsinstitut och akademin – en plattform för att diskutera riskerna och utmaningarna i samband med användningen av AWS.

Annons

Öppet för allmänheten kommer hybridevenemanget att hållas på engelska (fransk liveöversättning kommer att finnas tillgänglig den 25 april). Publiken i lokalen kommer att få möjlighet att ställa frågor och delta i diskussioner med talarna.

För mer information om evenemanget och dess program, tillsammans med en fullständig lista över talare och registreringsinformation, vänligen besök LAWS-konferensens dedikerade webbplats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend