Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Historiskt nytt år för Kroatien när det ansluter sig till euron och Schengenområdet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kroatien gjorde två betydande förändringar under det nya året. EU:s yngsta medlem gick med i EU:s Schengenområde utan gränser och eurons gemensamma valuta. Detta uppfyllde långvariga ambitioner att integrera med Europa.

Polisen tog bort skyltar från Bregana gränsövergång till Slovenien vid midnatt. En barriär lyftes sedan för sista gången innan ett plakat med texten "fritt inträde" placerades, vilket symboliserar slutet på gränskontrollerna.

Premiärminister Andrej Pilenkovic konstaterade att det fanns historiska ögonblick och speciella ögonblick som borde ge oss stor ära, liksom när vi ser staten uppnå strategiska mål -- det här var en sådan dag vid gränsceremonin senare på dagen.

Ursula von der Leyen (EU-kommissionens ordförande), anslöt sig till honom och hyllade det som "en stor dag att fira".

"Idag anslöt sig Kroatien till Schengenområdet såväl som euroområdet. Det här är två otroliga prestationer för den yngsta medlemmen av Europeiska unionen, och de uppnåddes båda på samma dag. Det här är en historisk dag."

Senare turnerade Plenkovic och von der Leyen i Zagrebs huvudstad där de köpte kaffe på ett kafé som använde euro. Denna valuta har ersatt den kroatiska kunan. Plenkovic och von der Leyen satt bredvid varandra när en server förde ut sina kaffe till ett utomhusbord. Von der Leyen applåderade.

2013 gick Kroatien med i EU. Kroatien är nu den 27:e medlemmen i Schengenregionen och den 20:e som antar eurovalutan.

Annons

Förra månaden lyfte finansminister Marko Primorac fram fördelarna med euron för lagstiftare. Han sa att det skulle stärka ekonomin, öka investeringarna och göra Kroatien mer motståndskraftigt mot externa chocker.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend