Anslut dig till vårt nätverk!

Cypern

Frankrike kallar turk-cypriotiska flyttar till spökstad en "provokation"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Fransk utrikesminister Jean-Yves Le Drian talar under en presskonferens med USA: s utrikesminister Antony Blinken vid det franska utrikesministeriet i Paris, Frankrike, 25 juni 2021. Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Frankrike på onsdagen (21 juli) kritiserade som en "provokation" ett drag från turkcypriotiska myndigheter för att delvis återöppna en övergiven stad på Cypern för potentiell vidarebosättning, i den senaste kritiken från väst som Ankara har avskedat, skriv Sudip Kar-Gupta i Paris och Jonathan Spicer i Istanbul, Reuters.

Turkiska cyprioter sa tisdagen (20 juli) att en del av Varosha skulle komma under civil kontroll och att människor skulle kunna återkräva fastigheter - ilska grekcyprioter som anklagade sina turkiska rivaler för att orkestrera en landgrepp genom smygande. Läs mer.

Annons

Varosha, en kuslig samling av övergivna höghus och bostäder i en militärzon som ingen har fått komma in på, har övergivits sedan ett krig 1974 splittrade ön.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian (avbildad) diskuterade saken med sin cypriotiska motsvarighet på tisdag och kommer att ta upp ämnet vid FN, sa en talesman för Le Drians ministerium.

Cypern representeras i Europeiska unionen av en internationellt erkänd grekcypriotisk regering. Frankrike presiderar över FN: s säkerhetsråd denna månad.

Annons

"Frankrike beklagar starkt denna ensidiga åtgärd, där inga samråd hade ägt rum, vilket utgör en provokation och skadar återupprättandet av det förtroende som behövs för att komma tillbaka till brådskande samtal om att nå en rättvis och långvarig lösning på den cypriotiska frågan," Le Drians talesman sa.

EU, USA, Storbritannien och Grekland motsatte sig också planen som presenterades när Turkiets president Tayyip Erdogan besökte Nicosia på tisdag. Han kallade det en "ny era" för Varosha, på öns östra kust.

Turkiets utrikesministerium sa att EU: s kritik var "ogiltig" eftersom den kopplas bort från verkligheten på marken och gynnar Grekland, en EU-medlem. "Det är inte möjligt för EU att spela någon positiv roll när det gäller att nå en lösning på Cypernfrågan", heter det.

Fredsinsatser har upprepade gånger flundrat på den etniskt splittrade ön. En ny turkcypriotisk ledning, med stöd av Turkiet, säger att ett fredsavtal mellan två suveräna stater är det enda lönsamma alternativet.

Grekcyprioter avvisar en tvåstatslösning för ön som skulle ge suverän status till den brytande turkcypriotiska staten som endast Ankara erkänner.

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 1 miljard euro cypriotiska system för att stödja företag och egenföretagare i samband med coronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett cypriotiskt system på 1 miljard euro för att stödja företag och egenföretagare i samband med coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Stödet kommer att ske i form av statsgarantier på nya lån. Åtgärden kommer att vara öppen för företag som är verksamma inom alla sektorer (utom finanssektorn). Syftet med systemet är att tillhandahålla likviditet till livskraftiga företag som upplevt störningar i verksamheten på grund av coronavirusutbrottet.

Kommissionen fann att den cypriotiska åtgärden överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet avser systemet (i) nya lån med en minsta löptid på tre månader och en maximal löptid på sex år. (ii) föreskriver en täckning av garantin begränsad till 70% av lånets kapitalbelopp; (iii) föreskriver minsta möjliga ersättning för garantin. iv) innehåller tillräckliga garantier för att säkerställa att stödet effektivt kanaliseras av de finansiella mellanhänderna till de stödmottagare som behöver det. och (v) säkerställer att stöd kommer att beviljas senast den 31 december 2021.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På denna grundval godkände kommissionen stödåtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), som ansvarar för konkurrenspolitiken, sade: ”Detta system på 1 miljard euro gör det möjligt för Cypern att stödja företag och egenföretagare som drabbats av coronaviruspandemin genom att tillhandahålla statliga garantier på lån. Systemet kommer att hjälpa dessa företag att hantera den likviditetsbrist de möter på grund av den pågående krisen. Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med medlemsstaterna för att hitta de bästa lösningarna för att stödja företag under dessa svåra tider, i linje med EU: s regler. ”

Ett pressmeddelande finns nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Kroatien

Kommissionen välkomnar nästa steg om godkännande av planerna för återhämtning och motståndskraft i Kroatien, Cypern, Litauen och Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har välkomnat det positiva diskussion om rådet om genomförande av beslut om godkännande av nationella planer för återhämtning och motståndskraft för Kroatien, Cypern, Litauen och Slovenien hölls den 26 juli vid den informella videokonferensen för EU: s ekonomi- och finansministrar (ECOFIN). I dessa planer anges de åtgärder som kommer att stödjas av återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). RRF är kärnan i NextGenerationEU, som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Rådets genomförandebeslut kommer att antas formellt genom skriftligt förfarande inom kort.

Detta formella antagande kommer att bana väg för betalning av upp till 13% av det totala tilldelade beloppet för var och en av dessa medlemsstater i förfinansiering. Kommissionen syftar till att betala ut den första förfinansieringen så snabbt som möjligt efter undertecknandet av de bilaterala finansieringsavtalen och i förekommande fall låneavtalen. Kommissionen kommer sedan att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av de milstolpar och mål som anges i vart och ett av rådets genomförandebeslut, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av de investeringar och reformer som omfattas av planerna.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend