#Coronavirus och Shincheonji-kyrkan i Sydkorea - Separerar faktum från fiktion

| Mars 24, 2020

Hela världen står för närvarande inför en coronavirus-pandemi som har sitt ursprung i Kina och expanderade snabbt till Sydkorea där en kyrka demoniserades för att påstås sprida viruset i hela landet, skriver Willy Fautré, chef för mänskliga rättigheter utan gränser.

I den internationella mediakakofonin som har rasat i ett par månader om denna fråga finns det mycket fiktion och falska nyheter om det. En 30-sida Vitt papper har just publicerats på fem språk av en framstående forskare inom religionsstudier, människorättsaktivister, en reporter och en advokat som har forskat på detta fenomen i Sydkorea. Att urskilja fakta från fiktion var deras enda mål. Efter en grundlig utredning har de dekonstruerat cirka 20 partiska och falska berättelser, bland många andra, som de har motsatt sig fakta. Här är några av dessa debunked falska nyheter som sprids i Sydkorea:

Fiktion: Den så kallade Patient 31 som identifierats som en Shincheonji-medlem från Daegu har anklagats för att vägra att testas två gånger på grund av hennes religiösa tro, för att attackera en sjuksköterska och härmed infektera många andra koreligionister.

Faktum: Den 7 februari togs hon in på Saeronan Korean Medical Hospital för en mindre bilolycka och utvecklade en förkylning som hon säger tillskrivs ett öppet fönster på sjukhuset. Hon insisterar på att ingen nämnde coronavirus som en möjlighet för henne och inte heller föreslog ett test. Först veckan efter, efter att symtomen förvärrats, diagnostiserades hon med lunginflammation och testades sedan för COVID-19. Att hon i karantän började skrika och attackerade sjuksköterskan som var ansvarig på sjukhuset, rapporterades av några nyheter men förnekades av både henne och sjuksköterskan.

Fiktion: Shincheonji har anklagats för att ha lärt sina medlemmar att förlita sig på Guds enda skydd och att avvisa all medicinsk behandling.

Faktum: Shincheonji lär inte sina medlemmar att de är immun mot sjukdom och bör avvisa medicinsk behandling när det behövs. Tvärtom, dess budskap till medlemmarna har varit att följa anvisningarna från hälsoombud och politiska myndigheter som svar på COVID-19-utbrottet. Det är inte sant att Shincheonjis religiösa tjänster är unikt ohygieniska eftersom deltagarna sitter på golvet snarare än på stolar eller bänkar; i själva verket är detta vanligt i många religioner, som buddhism eller islam.

Fiktion: Shincheonji anklagades för att inte ha varit orolig för epidemin och försenat nedläggningen av sina religiösa tjänster.

Faktum: Den 25 januari 2020, och återigen den 28 januari, utfärdade Shincheonjis ledning order om att inga Shincheonji-medlemmar som nyligen hade kommit från Kina kunde delta i gudstjänster. Samma dag som patienten testades positivt avbröts Shincheonji all verksamhet i sina kyrkor och missionscentra, först i Daegu och inom några timmar i hela Sydkorea.

Fiktion: Shincheonji anklagades för att dra sina fötter när myndigheterna bad om listan över alla deras kyrkamedlemmar. Det anklagades också att det försenade sammanställningen och inlämningen av denna lista och att den var avsiktligt ofullständig.

Faktum: Det finns inga sådana bevis för att Shincheonji medvetet försökte hämma myndigheternas ansträngningar. Shincheonji har mer än 120,000 XNUMX medlemmar och så det tog tid att samla in sådan information. Shincheonji uppfyllde så snabbt som det kunde. Den katolska kyrkan eller de protestantiska kyrkorna kanske inte hade kunnat tillhandahålla sådan information eller kanske har vägrat på integritetsskäl. Tyvärr, efter att Shincheonji lämnat in denna lista, läcktes identiteten för ett antal av dess medlemmar till allmänheten. Detta fick katastrofala konsekvenser för många av dem, till exempel offentlig stigmatisering och arbetsförlust.

Frågan är: Varför finns det en anti-Shincheonji-kampanj i Sydkorea och vem står bakom den?

De fiktiva berättelserna och partiska nyheterna har främst skapats och cirkulerats av fundamentalistiska protestantiska kyrkor som använder dem för att kräva förbud mot Shincheonji. I flera år har de förgäves kämpat mot Shincheonji under deras korståg mot teologiska kätterier, men i verkligheten riktas Shincheonji på att det är en snabbväxande rörelse som hotar deras medlemskap. Dessa fundamentalistiska kyrkor är konservativa och anti-liberala och representerar en stark majoritet i Sydkorea. De organiserar samlingar och tar ibland till våld mot grupper som de betecknar som ”kulter”, LHBTQI-människor och muslimska flyktingar som söker asyl i Korea. De anser att Islam är en demonisk religion som i sig är benägen att terrorisera.

Den 6 februari 2020 utfärdade USA: s kommission för internationell religiös frihet (USCIRF), en oberoende, tvåpartisk federal regeringsenhet, en förklaring om att ”USCIRF är bekymrade över rapporter om att Shincheonji-kyrkans medlemmar har klandrats för spridningen av #coronavirus. Vi uppmanar den sydkoreanska regeringen att fördöma syndabock och respektera religionsfrihet när den svarar på utbrottet. ”

Författarna till vitboken avslutar denna slutsats och vädjar till de sydkoreanska myndigheterna. COVID-19 kan inte vara en ursäkt för att kränka de mänskliga rättigheterna och religionsfriheten för hundratusentals troende.

Willy Fautré är chef för Mänskliga rättigheter utan gränser.

Läs vitboken här.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Hälsa, Mänskliga rättigheter, Mänskliga rättigheter

Kommentarer är stängda.