Anslut dig till vårt nätverk!

Rumänien

Återställda våtmarker i Donaudeltat som står inför konvertering tillbaka till jordbruksmark - mot samhällets önskemål

DELA MED SIG:

publicerade

on

En stor del av naturligt återställda våtmarker i det rumänska Donaudeltat skulle snart kunna omvandlas tillbaka till jordbruksmark. Samhällen, som drar fördelar i form av lokal försörjning och klimattålighet från detta naturområde, står emot beslutet.

Kontroversen började i juni förra året när högt vatten i Donau bröt igenom vallen som omger ett träsklandskap i Mahmudia. Området hade återställts åtta år tidigare med EU-medel och hade blivit en blomstrande våtmark med biologisk mångfald som avsevärt stärkte turismen. Den resulterande översvämningen översvämmade 1,000 XNUMX hektar jordbruksmark och förvandlade dem till ett typiskt deltaekosystem.

Den nyligen översvämmade våtmarken välkomnades av samhället: 97 % av lokalbefolkningen föredrar våtmarken i dess nuvarande tillstånd istället för att dräneras igen för jordbruksändamål, enligt en WWF-Rumänienundersökning*. Men områdets jordbruksarrendetagare säkrade ett första domstolsbeslut om att återställa området till åkermark – en order som också hotar att torka ut och förstöra hela våtmarken, inklusive området som återställts med EU-medel.

På Världsvåtmarksdagen kräver WWF att våtmarken i Mahmudia ska utses till ett ekologiskt restaureringsområde av nationellt intresse för att skydda de naturliga vinsterna och tillåta samhället att frodas.

"WWF står med folket i Mahmudia eftersom de vet hur mycket dessa återställda våtmarker gynnar deras liv och försörjning", säger Orieta Hulea, WWF-Rumäniens landschef. "Att återställa friska våtmarker är centralt för att vända naturförluster och bygga motståndskraft mot klimatförändringar. Att förlora denna återställda våtmark skulle undergräva hållbar utveckling i området och ansträngningarna att återställa hälsan hos Europas största våtmarker.”

Mellan 2012 och 2016 återställde WWF-Rumänien, i samarbete med Mahmudias lokala råd och Donaudeltatets biosfärreservat, framgångsrikt 924 hektar av Carasuhats jordbruksområde till våtmark. Det återställda ekosystemet förbättrade snabbt vattenkvaliteten och stärkte fisk och annat vilda djur i området, vilket gynnade lokala fiskare och turismoperatörer eftersom platsen blev en magnet för besökare.

Antalet rum för turister fördubblades efter restaureringen, eftersom investerare i boende ansåg det restaurerade området som en potentiell turistattraktion och drog fördel av tillgången på europeiska medel.

Annons

Föga överraskande välkomnades det ytterligare våtmarksområde som återställdes förra året efter vallens haveri av en överväldigande majoritet av invånarna i Mahmudia. Jordbruksarrendeägarna säkrade dock ett domstolsbeslut för att omvandla området till jordbruksmark – även om det mesta av vinsten inte rinner tillbaka till samhället eller deltat.

”Donaudeltat är ett av de mest komplexa och biologiska mångfaldsområdena i Europa. Samhällen, som de i Mahmudia, kommer att dra mer nytta av friska våtmarker än av intensivt jordbruk, vilket skadar den lokala miljön, gynnar stora företag långt från deltat och undergräver klimatmotståndskraften, säger Hulea. "Det är dags att stoppa skadliga och perversa subventionssystem i deltat och att omedelbart skydda dessa återställda våtmarker genom att utse dem som "nationellt intresse för ekologisk restaurering".

Rumänsk lag tillåter regeringen att skydda speciella platser på detta sätt, vilket gör att jordbrukskontrakten kan annulleras och kompensation betalas till arrendeägarna från den nationella budgeten.

Det skulle också skapa ett viktigt prejudikat för Donaudeltat, som är Europas största naturliga våtmark och kritiskt för människor och natur. Ofta kallad "den rumänska turismens pärla" på grund av dess status som en UNESCO: s världsarvslista, stora delar av deltat dämdes upp, dränerades och omvandlades till jordbruksmark under kommunisttiden, vilket undergrävde lokala försörjning, främst fiske, och ledde till dramatiska naturförluster. .

”År 2024 har vi inte råd att förlora fler våtmarker. Med tanke på EU:s strategi för biologisk mångfald som kräver att skyddet och återställandet av naturen och Ramsars regionala initiativ på Donaus vilda öar, finns det en möjlighet för bevarande av våtmarker”, säger Dr Musonda Mumba, generalsekreterare för konventionen om våtmarker. ”Återställda våtmarker erbjuder enorma ekosystemtjänster som bidrar till en naturbaserad ekonomi, såsom hållbar turism. Detta är i linje med temat World Wetlands Day om människors välbefinnande. Återställande har potential att främja bevarande och regionala utvecklingsstrategier i översvämningsslätter och våtmarker. Därför måste vi uppmuntra gränsöverskridande samarbete för att skydda denna viktiga våtmark.”

Lokala och regionala myndigheter har nyligen insett vikten av återställande av våtmarker men begränsade framsteg har gjorts.

Tvärtom kvarstår stora hot mot deltats våtmarksekosystem på grund av missbruk av EU-bidrag och upprätthållande av politik och finansiella instrument som prioriterar jordbruksanvändning. För närvarande står jordbruksmark för nästan 13 % av deltats yta – mycket av den uthyrd till stora, ofta utlandsägda, kommersiella jordbruksföretag i upp till 30 år.

"Med tanke på den bräckliga jämvikten i dess våtmarksekosystem och de ökande effekterna av klimatförändringar är storskaliga kommersiella jordbruksaktiviteter inom Donaudeltatets biosfärreservat oförenliga med hållbar utveckling", säger Hulea.

"EU:s kommande naturrestaureringslag visar att Rumänien bör fokusera på att återställa Donaudeltat - förbättra hälsan hos denna globalt viktiga våtmark och gynna lokalsamhällen på platser som Mahmudia, som fortfarande är bestämt emot en återgång till de karga dagar av stora- skala jordbruk”, tillade Hulea.

  • WWF-Rumänien genomförde liknande undersökningar i andra delar av Donaudeltat. I Chilia Veche-kommunen uttryckte 83,4 % av den vuxna befolkningen stöd för att återställa de tidigare våtmarkerna, medan i Murighiol-kommunen var imponerande 97,3 % av invånarna för att prioritera återuppbyggnad av våtmarker framför jordbrukspolder.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend