Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Den brittiska bostadsmarknaden förbättras men avmattning ses när räntorna stiger

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storbritanniens bostadsmarknad visade en viss förbättring i maj, men ytterligare räntehöjningar från Bank of England förväntas sätta mer press på efterfrågan och priser under de kommande månaderna, visade en branschundersökning på torsdagen (8 juni).

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) mått på förfrågningar om nya köpare steg till ett nettosaldo på -18, den minst negativa siffran sedan -14 i maj 2022 och upp från -34 i april.

En mätare för överenskommen försäljning steg till -7 i maj, upp från aprils -18.

RICS bostadsprisbalans, som mäter skillnaden mellan andelen lantmätare som ser uppgångar och fall i huspriser, ökade till -30 förra månaden från -39 i april. En Reuters-undersökning bland analytiker hade pekat på en läsning på -38.

Analytiker förutspår dock ytterligare en avmattning för bostadsmarknaden med marknader som i stort sett förväntar sig att BoE:s bankränta kommer att nå en topp på 5.5 % senare i år, upp från 4.5 % nu.

"Det verkar som att stormmoln har samlats, med Storbritanniens envist höga inflation som sannolikt undergräver den senaste förbättringen av aktiviteten", sa Tarrant Parsons, seniorekonom på RICS.

Den brittiska bostadsmarknaden återhämtade sig tidigare i år efter att förre premiärministern Liz Truss "minibudget" orsakade turbulens på finansmarknaderna i september och höjde kostnaden för fasta bolåneräntor kraftigt till över 6%.

Annons

Men det har funnits tecken på en ny förlust av fart på marknaden den senaste tiden.

Storbritanniens största hypotekslångivare, Halifax, sa i onsdags (7 juni) huspriserna sjönk med 1.0 % på årsbasis i maj, den första årliga nedgången sedan 2012. Rival Nationwide rapporterade förra veckan en 3.4 % årlig nedgång i priser, den största sedan 2009.

BoE, som har höjt lånekostnaderna 12 gånger i rad sedan slutet av 2021, förväntas höja bankräntan igen till 4.75 % den 22 juni i ett försök att få inflationen - vilket var en högre än väntat 8.7 % i april - tillbaka till målet på 2 %.

Vissa hypotekslångivare, bl.a Halifax samt Rikstäckande byggsällskap har höjt sina fasta bolåneräntor som svar på de ökade lånekostnaderna på finansmarknaderna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend