Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Catch-22 av H2

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Inför en trängande klimatutmaning måste Europa diversifiera sina lokala produktionsmetoder för grönt väte om det ska nå sitt klimatmål. Alexandre Garese, grundare av industriinvesteringsföretaget Kouros, utforskar hur grönt väte kan vara svaret på den europeiska energikrisen

"Med världens blickar riktade mot COP27 i Sharm El-Sheik de senaste veckorna, och med frågan om klimatkrisen återigen i spetsen för politiska och affärsmässiga diskussioner, rullas nya åtaganden och mål ut på alla nivåer. Enheten med vilket både statliga och företagsaktörer antar Net-Zero-mål är beundransvärt. Men är dessa åtaganden realistiska? Och vad behöver ändras för att dessa mål ska kunna uppnås?

Som är väldokumenterat börjar tiden rinna ut för att nå dessa mål, vilket ger inget utrymme för plattityder eller tomma löften.

Vätgas har hamnat i centrum som en relevant energivektor för att minska koldioxidutsläppen hårt för att minska sektorer i ekonomin och även för att bidra till att minska europeisk naturgasimport från Ryssland. Entusiasmen för förnybart väte är helt berättigad. Europa måste emellertid uppmuntra olika metoder för att framställa det – och att göra det inom EU – om det menar allvar med de åtaganden det har på plats.

För närvarande produceras 47 % av vätgas från naturgas, 27 % från kolförgasning och 22 % från olja. Ersätter denna mycket CO2-Att släppa ut väte med väte producerat med förnybar energi är inte bara önskvärt utan också nödvändigt om vi ska kunna dra nytta av dess många fördelar. Europeiska unionen har gjort avkarboniseringen av väte till ett viktigt fokus i sin långsiktiga energipolitik, och har satt upp ett årligt konsumtionsmål på 20 miljoner ton förnybart väte till 2030: hälften ska produceras i Europa, den andra hälften importeras.

Men Europas förmåga att producera hälften av det förnybara väte som det kommer att förbruka under de kommande åtta åren är för närvarande orealistiskt. För att nå målet på 10 miljoner ton skulle europeiska länder behöva producera ytterligare 25 % mer förnybar el än vad som redan behövs för att ersätta el från fossila bränslen och absorbera den strukturella ökningen av sin elförbrukning.

Att producera väte från elektrolys är ett alternativ. Men att få grönt väte från denna process kräver tillgång till en överkomlig och förnybar el – något som Europa inte är väl lämpat att leverera. Europa kan inte tillhandahålla konkurrenskraftig förnybar el från sol eller vind för att driva elektrolysörerna och producera väte till ett acceptabelt pris för kunderna. Europa kommer därför att behöva söka någon annanstans efter det mesta av sitt förnybara väte. I länder med de bästa förnybara resurserna (främst sol och vind) och med högre skaleffekter att producera till konkurrenskraftiga kostnader som Australien, Mellanöstern, Afrika eller USA.

Annons

Dessutom finns andra nya tekniker och metoder för att producera grönt väte tillgängliga, och Europa måste stödja utvecklingen av dem och uppmuntra användningen av dem för att bygga en mer diversifierad och mer robust produktion av grönt väte. Utöver grön kraft skulle grönt väte också kunna produceras från biomassarester, jordbruksrester, biogas, fast och flytande avfall. Biomassa till väte kan till och med erbjuda koldioxidnegativa fotavtryck tack vare biokolbiprodukt, en stabil och fast form av kol. En sådan process är faktiskt en väteproduktionsprocess och en kolsänka. Denna unika lösning banar väg för accelererad avkolning av industrin och godstransporter. Alla dessa möjligheter implementeras redan i verkliga projekt av europeiska investerare som Kouros.

Genom att förvärva eller bygga störande verksamheter över hela värdekedjan, sammanställer Kouros sin portfölj som ett pussel av synergier och innovationer som arbetar mot samma mål. Detta gör det möjligt att ställa de lösningar som krävs för energiomställningar till tjänst för dagens behov.

Stöd och investeringar i innovativa metoder för diversifierad väteproduktionsteknik – såsom från biomassarester – är avgörande om Europa ska kunna nå sina klimatmål och sina vätemål, samt för att stärka sin energiförsörjning. Vi måste agera och agera nu, för tiden rinner ut."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend