Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

Översynen av tobaksproduktdirektivet: En chans att ge ett kroppsslag mot Big Tobacco 2021?

publicerade

on

I en studera publicerades den 6 januari har forskare från King's College London äntligen vilat myten att rökare åtnjuter ett visst skydd från COVID-19. Deras forskning var tydlig: rökare som får det nya koronaviruset är mer benägna att drabbas av svåra symtom än icke-rökare och är dubbelt så benägna att hamna på sjukhus. Men trots de jättestora 209 miljoner rökarna i europeiska regionen (29% av den totala befolkningen), verkar regeringarna ha gjort värdefullt lite för att ruffa ut tobaksindustrins fjädrar under 2020. Kommer 2021 att vara annorlunda, skriver Louis Auge.

Tidiga tecken ser inte bra ut. En rapport publicerad i slutet av november av en koalition av icke-statliga organisationer som tittar på 57 länder varnade att tobaksindustrin lyckades dra nytta av regeringarnas upptagning med Covid-19-pandemin för att främja deras agendor och curryfavör hos tillsynsmyndigheter. Många europeiska länder är antingen nära botten av listan (Rumänien) eller har valt regler för lätt beröring (Tyskland, Spanien), till stor nytta för folkhälsan. Enligt icke-statliga organisationer använde Big Tobacco en blandning av taktik för att uppnå sina mål, såsom att donera medicinsk utrustning, anställa tidigare offentliga tjänstemän eller aggressivt lobbyverksamhet för sina uppvärmda tobaksprodukter.

Men med den kommande översynen av EU: s tobaksproduktdirektiv (TPD) - planerad för senare i år - kan medlemsstaterna utöva det förnyade intresset som coronaviruspandemin har utlöst i effektiv folkhälsopolitik för att sätta rekordet. Även om lagstiftningskampen kommer att bli rörig, har en arena framträtt under de senaste månaderna som den ledande kandidaten som kan ge ett slag mot Big Tobacco's strypning: parallell tobakshandel.

En berättelse om två affärer

Parallell tobakshandel avser handlingen att köpa cigaretter i ett annat land än det där de röks. Tack vare prisskillnader mellan angränsande EU-medlemmar har lukrativa skuggmarknader dykt upp över hela kontinenten, vilket har bidragit till den höga förekomsten av rökning och kostat regeringar miljarder i förlorade skatteintäkter.

Medan tobaksindustrin länge har försökt avleda uppmärksamheten från problemet genom driftsättning studier från KPMG (som har varit utsatta eftersom de förlitar sig på förfalskade data och felaktiga metoder) för att hävda att fenomenet orsakas av en ökning av förfalskade cigaretter, är verkligheten mycket enklare. Det är tobaksföretagen själva som överförsörjer vissa länder så att rökare som bor i områden med högre cigarettpriser kan dra nytta av lägre priser. I Luxemburg, till exempel, köper kunder som inte bor i landet 80% av alla cigaretter som säljs där.

En rad nya skandaler i Frankrike har satt parallell tobakshandel tillbaka på dagordningen för Europeiska unionen. I slutet av december lanserade den franska parlamentsledamoten François-Michel Lambert en dräkten mot Philip Morris International (PMI) för deras roll i parallellhandeln, i ett fall som kan få allvarliga konsekvenser för tobaksjätten. Därefter började den franska 'Association of Angry Tobacconists' (ABEC) i början av januari meddelade att de i Bryssel hade lämnat in ett klagomål mot tobaksprisskillnader mellan medlemsstaterna.

De har en poäng. Enligt statistiken röker fransmännen 54 miljarder cigaretter varje år, men bara köpa 38 miljarder från de 24,000 16 tobakshandlare som utgör deras officiella tobaksförsäljningsnätverk. Detta innebär att XNUMX miljarder cigaretter som röks i Frankrike kommer från hela gränsen. Hälften av dessa röker kan spåras till Frankrikes närmaste grannar - Belgien, Luxemburg, Tyskland, Italien, Spanien, Andorra - som alla har lägre tobakskatter och lockar rökare med lägre priser. Som reaktion, vice ledare för MoDem-parlamentets grupp, Bruno Fuchs, har sagt att han kommer att lägga in a djärv lag som skulle ha långtgående effekter över hela kontinenten om de godkänns. Den föreslagna lagen kräver ett strikt genomförande av en viktig del av WHO 2018 Protokoll för att eliminera olaglig handel med tobaksprodukter. Specifikt kräver Fuchs inrättande av leveranskvoter för land för land, uteslutande kopplade till den inhemska konsumtionen, för att förhindra att tobaksföretag överlevererar vissa länder. WHO-protokollet har redan ratificerats av 60 länder (och EU), så det skulle bara handla om att genomföra bokstaven i fördraget. Och eftersom detta internationella dokument ligger högre upp i folkrättens häckningsordning än europeiska direktiv och nationella lagar, borde det inte utgöra juridiska problem.

Fuchs korståg har hittat allierade inom Europaparlamentet, där två ledande parlamentsledamöter, Cristian Busoi och Michèle Rivasi har länge efterlyst ett strikt genomförande av protokollet. Enligt dem är TPD för närvarande oförenligt med WHO-dokumentet, eftersom den huvudsakliga europeiska motåtgärden för parallellhandel, en spårnings- och spårningsmekanism som är fri från störningar från industrin, har infiltrerats av företag med starka band till Big Tobacco. I ett gemensamt webinar som anordnades i slutet av december pekade de två parlamentsledamöterna på det faktum att artikel 15 i TPD tillåter tobaksindustrin att välja de företag som har mandat att lagra spårnings- och spårbarhetsdata. Dessutom har tillverkare möjlighet att välja de revisorer som ska kontrollera dem och som de också upprätthåller nära relationer med.

Fuchs, Busoi och Rivasi visar tydligt att den politiska aptiten för att ta på sig Big Tobacco är levande och bra i Europa, och det bevisade sambandet mellan tobaksbruk och det nya koronaviruset är ännu ett exempel på den förödande inverkan som rökning har på människokroppen. Revidering av TPD 2021 i enlighet med WHO-protokollet skulle faktiskt döda två fåglar i ett stenkast: det skulle vara en välsignelse för folkhälsan genom att leda till lägre rökningsnivåer över hela Europa och ge ett ekonomiskt slag mot krigskistan Big Tobacco har använt att stoppa meningsfulla regler. Det är ingen idé.

Cigaretter

Olaglig tobakshandel: Nästan 370 miljoner cigaretter beslagtogs 2020

publicerade

on

Internationella operationer som involverade Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) ledde till beslag av nästan 370 miljoner illegala cigaretter 2020. Majoriteten av cigaretterna smugglades från länder utanför EU men var avsedda för försäljning på EU: s marknader. Hade de nått marknaden, OLAF uppskattar att dessa svartmarknadscigaretter skulle ha orsakat förluster på cirka 74 miljoner euro i tull- och punktskatter och moms till EU: s och medlemsstaternas budgetar.

 OLAF stödde nationella och internationella tull- och brottsbekämpande myndigheter från hela världen i 20 operationer under 2020, särskilt med att tillhandahålla viktig information om identifiering och spårning av lastbilar och / eller containrar lastade med cigaretter som deklareras som andra varor vid EU: s gränser. OLAF utbyter underrättelse och information i realtid med EU: s medlemsstater och tredjeländer, och om det finns tydliga bevis för att transporterna är avsedda för EU: s smittsamma marknad är de nationella myndigheterna redo och kunna komma in och stoppa dem.

OLAFs generaldirektör Ville Itälä sa: ”2020 var ett utmanande år på så många sätt. Medan många legitima företag tvingades sakta ner eller stoppa produktionen, fortsatte förfalskarna och smugglarna oförminskat. Jag är stolt över att säga att OLAF: s utredare och analytiker spelade en viktig roll för att hjälpa till att spåra och beslagta dessa olagliga tobakstransporter, och att OLAF: s samarbete med myndigheter över hela världen har varit starkt trots de utmanande förhållandena. Våra gemensamma ansträngningar har inte bara hjälpt oss att spara miljoner euro i förlorade intäkter och hållit miljontals smygcigaretter på marknaden, de har också hjälpt oss att komma närmare det yttersta målet att identifiera och stänga de kriminella gängen bakom denna farliga och olagliga handel. ”

Totalt 368,034,640 2020 132,500,000 cigaretter avsedda för illegal försäljning i EU beslagtogs under operationer som involverade OLAF under 235,534,640. av dessa XNUMX XNUMX XNUMX cigaretter beslagtogs i länder utanför EU (främst Albanien, Kosovo, Malaysia och Ukraina) medan XNUMX XNUMX XNUMX cigaretter beslagtogs i EU: s medlemsstater.

OLAF har också identifierat tydliga mönster med avseende på ursprunget till denna olagliga tobakshandel: av cigaretter som beslagtagits 2020, cirka 163,072,740 99,250,000 84,711,900 har sitt ursprung i Fjärran Östern (Kina, Vietnam, Singapore, Malaysia), medan 21,000,000 XNUMX XNUMX var från Balkan / Östeuropa (Montenegro, Vitryssland, Ukraina). Ytterligare XNUMX har sitt ursprung i Turkiet, medan XNUMX kom från UAE.

De viktigaste cigaretsmugglarna som rapporterades av OLAF 2020 innebar samarbete med myndigheter i Malaysia och Belgien, Italien och Ukraina, liksom ett antal som involverar myndigheter från över hela EU och annorstädes.

OLAF: s uppdrag, mandat och kompetenser

OLAF: s uppdrag är att upptäcka, utreda och stoppa bedrägerier med EU-medel.

OLAF fullgör sitt uppdrag genom att:

  • Genomföra oberoende undersökningar av bedrägerier och korruption som involverar EU-medel för att säkerställa att alla EU: s skattebetalares pengar når projekt som kan skapa jobb och tillväxt i Europa.
  • bidra till att stärka medborgarnas förtroende för EU-institutionerna genom att utreda allvarligt missförstånd av EU: s personal och medlemmar av EU-institutionerna, och
  • utveckla en sund EU-bedrägeripolitik.

I sin oberoende utredningsfunktion kan OLAF utreda frågor som rör bedrägeri, korruption och andra brott som påverkar EU: s ekonomiska intressen angående:

  • Alla EU: s utgifter: de viktigaste utgiftskategorierna är strukturfonder, jordbrukspolitik och landsbygd
  • utvecklingsfonder, direkta utgifter och externt stöd;
  • vissa områden med EU-intäkter, främst tullar, och;
  • misstankar om allvarligt fel i EU: s personal och medlemmar av EU: s institutioner.

Fortsätt läsa

Cigaretter

Representerar # COVID-19 ett dödligt hot mot # tobaksektorn?

publicerade

on

SARS-CoV-2-pandemin har stavat dåliga nyheter i stort för rökare och industrin som levererar dem. Den senaste utvecklingen inkluderar avslöja av forskning som antyder att rökare är förmodligen mindre mottagliga för viruset - åtföljt av uppenbarelser som i själva verket vanan förvärrar effekterna av sjukdomen - såväl som ett offentligt rökförbud i Galicien som har nu sprids över hela Spanien.

Med över en miljon rökare i Storbritannien enligt uppgift sparkade vanan sedan början av COVID-19, hur stort hot representerar den nuvarande krisen för branschen som tjänar på deras beroende? Allmänhetens medvetenhet om farorna med rökning har aldrig varit högre, vilket innebär att tiden är mogen för myndigheter i Europa och på andra håll att införa åtgärder som syftar till att begränsa den dödliga praxisen - men de måste vara försiktiga med störningar och förvärv från den ständigt ihärdiga tobaksindustrin själv .

"Big Tobacco" hotas

I början av koronavirusutbrottet kan rökare från början ha blivit jublade för att höra resultatet av en studie från Kina, där de var oproportionerligt underrepresenterade bland de drabbade av Covid-19. Efterföljande forskning har inte gett nästan så positiva nyheter; mer än en peer-review papper har visat att rökare är ungefär dubbelt så troliga att uppleva coronavirus symtom som icke-rökare. Detta överensstämmer med andra studier, som visade att det var rökare med viruset dubbelt så sannolikt att läggas in på sjukhus och 1.8 gånger mer troligt att dö än deras icke-rökare motsvarigheter.

Beroendet skadar inte bara dem som innehar cigaretten. Med barmottagare manade för att hålla sina röster nere och till och med temaparkers varnade för att skrika av rädsla för att överföra viruset oralt, kan de enorma rökmoln som släpps ut av tobaksentusiaster vara en omgivande epidemi som väntar på att hända. Medveten om faran tog Sydafrika omedelbart åtgärder för att förbjuda tobaksförsäljning i slutet av mars, även om det sedan har granskat dessa begränsningar. På senare tid meddelade den spanska regionen Galicien och skärgården på Kanarieöarna båda att rökning skulle förbjudas, med resten av landet med tanke på följande färg.

Pandemin har inte bara fått ett svar från lagstiftare - rökare överväger också sin relation med tobak mot bakgrund av farorna som den mycket smittsamma och dödliga andningssjukdomen. I Storbritannien har över en miljon rökare slutat under de senaste sex månaderna, med 41% av dem som hävdar rädsla för coronavirus var deras främsta motivation för att göra det. Samtidigt University College London hittade att fler har gett upp rökning under året fram till juni 2020 än i något annat fönster på 12 månader sedan poster började för över ett decennium sedan.

Underhanded taktik vid spel

Aldrig någon att ta sådana bakslag liggande, Big Tobacco har tytt till sin beprövade taktiska playbook. Bland andra bearbetningar inbegriper spelboken dumma och påverka vetenskapen av finansiering gynnsamma studier om ämnet coronavirus och rökning, fördröjande anti-tobaksförordningar och hävdar att branschen utgör en ”väsentlig verksamhet” för att undvika låsningsåtgärder på så många olika ställen Italien, pakistan och Brasilien.

Samtidigt har stora tobaksföretag varit det den anklagade av kris-tvätt. Philip Morris International (PMI) donerade en rapporterad $ 1 miljon till det rumänska Röda korset och 50 ventilatorer till ett grekiskt sjukhus samt uppskattningsvis 350,000 XNUMX euro till en ukrainsk välgörenhet, med andra stora spelare enligt uppgift att ha gjort detsamma. Kritiker hävdar att dessa uppenbarligen altruistiska bidrag inte är något annat än opportunistiska PR-stunts som utnyttjar en global tragedi för att måla Big Tobacco i ett positivt ljus - något som branschen själv avvisar hårt.

Oavsett avsikten bakom donationerna finns det tunga misstankar om att de kan ha strider mot ramkonventionen om tobakskontroll (FCTC) -protokollet, som specifikt förbjuder regeringar eller myndigheter att ta pengar från tobaksindustrin. Det är inte överraskande att den här typen av chikanerier är inget nytt för Big Tobacco, som har plogat en liknande fåra i årtionden. Tyvärr är det en som fortsätter att ge fördelar för de som står bakom oket, trots ansträngningarna att begränsa deras inflytande.

Ineptitude och ineffektivitet i EU

EU: s beslutsfattare har, nedslående, visat sig vara särskilt mottagliga för tobaksindustrins maligna inflytande. Som detaljerad av OCCRP har EU faktiskt överlämnat stora delar av sitt track and trace-system (T&T) för olaglig tobak till företag med nära band till industrin. Systemet, som FCTC har markerat som ett integrerat steg för att klämma fast på en svart marknad som kostnader blocket med mer än 10 miljarder euro per år i förlorade offentliga intäkter, är avsett att övervaka ett pakets framsteg i varje steg i leveranskedjan via en unik identifierare och därmed eliminera alla möjligheter till felaktigheter.

En central del av alla framgångsrika T & T-system, som definieras av Illicit Trade Protocol (ITP), är dess fullständiga oberoende från industrin själv. OCCRP-undersökningen har dock avslöjat hur nyckelföretag som utvecklar T&T-programvara och hanterar processen har anknytning till tobaksindustrin, inklusive sju av åtta av de företag som har till uppgift att lagra alla viktiga cigarettdata. Samtidigt verkar ett av huvudföretagen som övervakar hundratals leveranslinjer till EU - Inexto - åtminstone delvis finansieras av Big Tobacco, medan den mjukvara som den använder för att fullgöra sina skyldigheter köptes av PMI själva mot en ryktad avgift bara en schweizisk franc.

Hela processen är så full av ineffektivitet att nio månader efter dess genomförande har insiders sagt att de inte har någon aning om hur effektivt det har varit att begränsa den olagliga handeln, medan en tjänsteman från Storbritanniens handelsnormkontor har kallat det "helt värdelöst ”. Icke desto mindre har EU-tjänstemän rest världen för att beräkna fördelarna med deras system och flera länder har redan köpt in myten, med Inexto hittills kontrakt från Mexiko, Pakistan, Ryssland och regeringar i Västafrika hittills. Det pakistanska kontraktet har åtminstone varit sedan dess ogiltigförklaras genom domstolsbeslut.

Ett vaccin mot industrins inflytande

I en tid när Covid-19-krisen har kastat hälsoproblem i kraftig lättnad, bör regeringar och hälsogrupper ta en sida ur fetma debatten boka och generera fart för att sänka rökfrekvensen i deras territorier. Även om detta momentum verkar vinna mark, tycks det tyvärr inte ha undgått det genomgripande och skadliga inflytandet från branschen själv, vilket undergräver hela processen.

Big Tobaccos stratagem är allmänt dokumenterad och väl förstått - men denna kunskap verkar inte kunna förhindra deras framgång likadant. Förutom ett vaccin mot detta dödliga nya coronavirus verkar det som om immunitet mot industrin ingriper också på EU: s prioriteringslista.

Fortsätt läsa

Elektroniska cigaretter

Berlin-konferensen visar vägen framåt för europeisk # tobakkontroll

publicerade

on

Europeiska politiska beslutsfattares uppmärksamhet har förståsvis monopoliserats av kronaviruskrisen. Bryssel försöker ändå hålla fingret på många olika frågor som rör blocket. Den 24 marsthtill exempel ministrar jublade det gröna ljuset som gavs för anslutningssamtal med Albanien och norra Makedonien som ett uppmuntrande tecken på att de europeiska institutionerna fortfarande kan gå vidare i viktiga politiska frågor under pandemin.

Detta gäller även inom folkhälsosektorn. Från 19 februarith till 22nd, den 8: e europeiska konferensen om tobak och hälsa (ECToH) tog plats i Berlin. Evenemanget samlade europeiska antitobaksföreningar, hälso- och sjukvårdspersonal samt företrädare för Europeiska kommissionen och läkemedelslaboratorier under paraplyen av European Cancer League, under ledning av den berömda anti-tobakszaren Luk Joossens.

Denna samling av allierade i kampen mot tobaksbruk - den viktigaste orsak av för tidig död i EU - använde tillfället till lansera en ny tobakskontrollskala som kvantifierar tobakskontrollinsatserna i cirka 36 europeiska länder.

Rangordningssystemet innehåller tillägg av nya kriterier enligt vilka europeisk tobakskontrollpolitik bedöms: deras ansträngningar för att ta itu med olaglig tobakshandel, som kostnader EU cirka 10 miljarder euro per år och undergräver sina initiativ för folkhälsa.

Medan många europeiska länder fick poäng i denna kategori tack vare deras ratificering av WHO: s protokoll för att eliminera olaglig handel med tobaksvaror, kom de till kort på andra områden. Ingen fick till exempel kredit för att ha implementerat ett system för att spåra och spåra tobaksvaror som följer riktlinjerna i WHO-protokollet. EU: s spår- och spårningssystem anses således inte uppfylla internationell folkhälsoreglering, en situation som sporrade Ledamöter för att förbereda en ändring av tobaksvarudirektivet.

 

Att följa folkhälsoprioriteringar eller industriella intressen?

Den huvudsakliga bristen i den europeiska blockens spår-och-spårningssystem är att det inte är tillräckligt skyddat mot tobaksindustrins eviga försök att påverka den allmänna politiken.

Europa har i större utsträckning misslyckats med att skydda sitt beslut om folkhälsa från Big Tobaccos försök att främja sina egna intressen. ECToH värdland Tysklands långa historia av tätt ties för tobaksindustrin förklarar delvis sin position längst ner i den europeiska skalan för tobakskontroll.

Även om konferensen hölls i Berlin, där tobaksindustrin fortfarande är väldigt stor - en expert på folkhälsa dubbade Tyskland är ett ”utvecklingsland” när det gäller tobaksreglering - NGO: s representanter som närvarar kritiserade i stor utsträckning det fördröjning som Tyskland tillämpar effektiv politik för tobakskontroll. Några av Berlins felsteg utpekades för särskild kritik; förvånansvärt är Tyskland det enda landet i EU som fortfarande tillåter tobaksreklam på skyltar och på biografer.

De konsekventa förseningar som Tyskland har genomfört tobakskontrollåtgärder - det var också ett av de sista EU-länderna att anta ett rökförbud på restauranger - har gjort det klart att Europeiska kommissionens president Ursula Von der Leyens hemland är långt ifrån spjutspetsinsatser mot Europas ledande folkhälsoproblem.

 

Tobaksspioner i förklädnad

Den längd som tobaksindustrin är villig att göra för att undergräva Europas agenda för folkhälsa var på full visning vid det senaste mötet i Berlin. Konferensens arrangör avbröt faktiskt presentationer från icke-statliga organisationer för att fördöma närvaron av sändebud från tobaksindustrin i kammaren. Dessa branschrepresentanter hade tydligen lyckats komma in i konferensplatsen under paraplyen av den så kallade Foundation for a Smoke Free World.

Namnet på denna organisation är noggrant utformad för att få det att låta som en antitobakkrossare. Men i verkligheten har Foundation for a Smoke Free World varit omaskerad som en främsta grupp för tobaksindustrigiganten Philip Morris. Stiftelsen, som WHO har varnat regeringarna att inte samarbeta med, försöker påverka reglering i tobaksindustrins intresse. Det fokuserar på två huvudmål: att samla intelligens om tobakskontrollinsatser och bygga en marknad för nya tobaksvaror, såsom elektroniska cigaretter och uppvärmda tobaksapparater.

Stiftelsen för en rökfri värld bestrider anklagelserna.

 

Anpassningen av nya tobaksvaror till traditionella

Den globala tobaksindustrin var räkna på dessa nästa generations produkter, till exempel Philip Morris IQOS eller British American Tobacco's Glo, för att utöka poolen med nikotinkonsumenter eftersom folkhälsoinitiativ äntligen bär frukt i form av faller rökning. Europeiska myndigheter verkade ursprungligen mottagliga för branschens argument. Public Health England lanserade till och med kampanjer - nyligen avslöjade att ha producerats i samband med en lobbygrupp förknippad med Philip Morris—argumentera att vaping var "95% mindre skadligt än rökning".

Efter en flöde av allvarliga vapingassocierade lungskador, som började i USA sommaren 2019 har emellertid folkhälsosamhället alltmer övertygat om att dessa nya tobaksvaror kräver allvarlig hantering.

WHO har varnade att dessa produkter ökar risken för hjärt- och lungtillstånd och har rekommenderat att de regleras på samma sätt som traditionella cigaretter. Att göra det skulle ha viktiga konsekvenser när det gäller hur dessa produkter beskattas, vilken typ av hälsovarningar de bör visa och hur de spåras och spåras i hela deras leveranskedjor. Huruvida EU kommer att följa genom att spärra övervakningen av e-cigaretter återstår att se. Blockets snubblar mot åtgärder som spår och spår föreslår i alla händelser en ojämn väg framåt.

 

Vägen framåt efter Berlin?

Den senaste ECToH-konferensen stängde sina dörrar med enhälligt antagande av en deklarationen fastställa scenen för framtiden för den europeiska anti-tobakspolitiken. Delegaterna har särskilt åtagit sig att anpassa all ny reglering av tobaksvaror (elektroniska cigaretter såväl som uppvärmd tobak) med bestämmelser om traditionella tobaksvaror, med uttryckliga hänvisningar till punktskatter, hälsovarningar och reklambegränsningar.

Mitt i spridningen av coronavirus-pandemin och tidiga data indikerar att både tobaksrök (från traditionella eller uppvärmda tobaksproduktioner) och e-cigaretter gör att människor är mer benägna att drabbas av allvarliga komplikationer från COVID-19, brådskan för sådan förstärkt tillsyn kunde inte vara tydligare.

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend