Anslut dig till vårt nätverk!

Ungern

Ungern antar anti-ymmplag för att undvika förlust av EU-medel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Måndagens (3 oktober) första lag mot korruption antogs av Ungerns parlament. Budapest försöker förhindra en förlust av EU-medel under en lågkonjunktur när forinten är rekordlåga och dess ekonomi är på väg in i recession.

Premiärminister Viktor Orban och hans regerande Fidesz-parti godkände en ändring av strafflagen för att upprätta ett förfarande för brott som rör förvaltning av offentliga fastigheter. Detta möjliggör en rättslig prövning i händelse av att en utredning läggs ned utan att åtal eller en brottsanmälan ogillas.

Lagförslaget antogs av parlamentet med 136 röster för, sju röstade emot och fjorton nedlagda.

Denna lagstiftning är ett åtagande på 17 punkter som Orbans regering gjorde för att förhindra att miljarder mer av EU-pengar avbryts på grund av brott mot demokratiska kontroller, balanser och svaga skydd mot korruption. Läs mer För en komplett lista över Budapests åtaganden besök:

Inför stigande energikostnader, inflation, rekordlåga forint och en avtagande ekonomisk tillväxt är Orban, som har varit oenig med EU, nu villig att uppfylla EU:s krav på att skapa institutioner som minskar korruptionsriskerna.

EU har fram till den 19 november på sig att utvärdera Ungerns agerande och avgöra om de minskar risken för att EU-pengar förskingras. Blocket skulle kunna godkänna att sänka 7.5 miljoner euro som var öronmärkta till Ungern, vilket är 5 % av dess beräknade BNP 2022.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn sa till europeiska lagstiftare på måndagskvällen att de 17 stegen skulle vara betryggande för blocket om de lagstiftas och genomförs på rätt sätt.

Annons

Hahn konstaterade att pengar talar, och det är så enkelt som det låter. Det är nu upp till oss att acceptera Ungerns ord och hjälpa myndigheterna att genomföra detta. Dessa förslag kommer att genomföras vid viktiga datum som ännu inte har fastställts.

DEMOKRATI?

Många EU-lagstiftare uppmanade Hahn att inte låta Orban komma undan, utan istället noggrant granska reformerna i Ungern. Kammaren förklarade nyligen att Ungern inte är en demokrati, utan en hybridregim av valautokrati.

Orban hävdar att Ungern, ett före detta kommunistiskt land med cirka 10 miljoner invånare, inte är mer korrupt än andra EU-länder.

Enligt OLAF (blockets byrå för bedrägeribekämpning) hade Ungern oegentligheter i nästan 4 % av EU-medlens utgifter mellan 2015 och 2019, vilket är det värsta bland de 27 EU-medlemsländerna.

Reuters rapporterade 2018 att Orban kanaliserade EU:s utvecklingsmedel till sin familj och vänner. Denna praxis, hävdar människorättsorganisationer, har berikat Orbans inre krets avsevärt och gjort det möjligt för honom att befästa sin makt.

Orban, som var vid makten i mer än ett decennium, skärpte statens kontroll över media och domstolar, icke-statliga organisationer, akademin och begränsade rättigheter och friheter för kvinnor, homosexuella män och migranter. Han stötte också samman med det liberala Västeuropa, som stöder EU-utdelningar.

Medlen skulle kunna godkännas av den ungerska regeringen under andra halvåret, vilket skulle lätta på trycket på forinten. Ungerska tillgångar och forinten har sålts ut eftersom tillväxtmarknaderna drabbades hårt av den amerikanska dollarns uppgång. Ungerns sårbarhet gör dess tillgångar särskilt sårbara för riskaversion.

Bank of America uppgav på måndagen att den förväntade sig att Ungern skulle göra framsteg mot... en återhämtningsfond i mitten till slutet av november. "Den kontanta regeringen kan inte motstå att kompromissa med EU."

($ 1 = € 1.0185)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend