Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU: s civilskyddsmekanism stöder Portugal för att bekämpa skogsbränder

DELA MED SIG:

publicerade

on

pb-120904, Portugal och skogsbränder-02.photoblog900Europeiska kommissionen stöder ansträngningar för att bekämpa ett antal skogsbränder som rasar i norra och centrala Portugal. Som svar på en begäran om hjälp från myndigheter i Lissabon, underlättar Europeiska kommissionens Emergency Response Centre (ERC) tillhandahållandet av ytterligare flygplan för att hjälpa till att släcka bränderna. Kroatien skickar två brandbekämpningsflygplan genom EU:s civilskyddsmekanism. Frankrike kommer att tanka flygplanet under sin resa.

För närvarande finns det elva aktiva skogsbränder i Portugal, varav sex är mycket allvarliga. Fem brandmän har dödats mot dem sedan början av månaden.

"Jag vill uttrycka mina kondoleanser till familjerna till brandmännen som har förlorat sina liv när de släcker bränder denna månad", säger Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krisberedskap.

"Den här veckan miste en annan modig man livet och ett antal andra skadades. Kommissionens central för nödsituationer hjälper till att samordna europeiskt bistånd till Portugal under de avgörande timmarna och dagarna som kommer. Jag är tacksam mot våra kroatiska kollegor för denna snabba demonstration av solidaritet.”

Pågående internationella bilateralt stöd tillhandahålls av Frankrike och Spanien.

Bakgrund

Portugal upplever en särskilt svår skogsbränder säsong med ett dagligt genomsnitt på vissa 300 bränderna. För närvarande påverkas mest är distriktet Viseu, kommunerna Tondela och Satao och Vila Real-distriktet, kommunen Mondim de Basto.

Annons

På 29 augusti Frankrike beslutat att ge ett extra brandbekämpnings flygplan på grundval av ett bilateralt avtal som kommer att komplettera de två franska flygplan som redan är verksamma i Portugal. Dessutom kommer tre brandbekämpning flygplan från Spanien sättas till Portugal i dag.

Den nödcentral Europeiska kommissionen samordnar bistånd på europeisk nivå i händelse av katastrofer och på detta sätt säkerställer att hjälp är effektiv, snabb och effektiv.

Mekanism EU räddningstjänst underlättar samarbetet i katastrofinsatser bland 32 europeiska stater (EU: s medlemsstater, fd jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Liechtenstein och Norge). De deltagande länderna samla resurser som kan göras tillgängliga för katastrofdrabbade länder över hela världen.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend