Anslut dig till vårt nätverk!

Våld

Bekämpa våld mot kvinnor: Alla EU-länder måste ratificera #IstanbulConventionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.


MEP-medlemmar uppmanade 11-medlemsländerna som inte ratificerat Istanbulkonventionen att göra det i en plenarmeddelande med kommissionär Ansip på måndag kväll (12 mars).

Hittills har 11-medlemmen fortfarande inte ratificerat Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, som kallas Istanbulkonventionen, är Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Slovakien och Förenade kungariket.

Under debatten beklagar en stor majoritet av parlamentsledamöterna att dessa länder (inklusive Bulgarien, som för närvarande håller rådets ordförandeskap), inte anser att konventionen är det bästa tillgängliga instrumentet när det gäller att bekämpa våld mot kvinnor. De betonade att motvilja mot att ratificera texten ofta berodde på missuppfattningar och vilseledande argument om hur ordet "gender" används i konventet. De uppmanade EU-kommissionen och rådet att vidta konkreta åtgärder för att hjälpa alla medlemsstater att ratificera texten så snabbt som möjligt.

Annons

Vissa ledamöter uttryckte hård motstånd mot vad de anser vara "ideologiska bagaget" i texten och dess definition av kön. De avvisade tanken att EU har någon kompetens i frågan och uppmanade att respektera "varje samhälls interna ordning".

Kommissionär Andrus Ansip upprepade att konventet handlade om att förebygga våld mot kvinnor utan något annat doldt syfte och hoppades att medlemsstater som fortfarande är tvungna att fullt ut genomföra konventet kommer att överväga dess grundläggande syfte: att stödja kvinnliga våldsoffer.

Sammanhang

Annons

Istanbulkonventionen, det mest omfattande internationella fördraget om kampen mot våld mot kvinnor, antogs av Europarådet i 2011. Det trädde i kraft i augusti 2014 och undertecknades av EU i juni 2017.

Enligt EU-kommissionen har en av tre kvinnor i EU blivit offer för fysiskt och / eller sexuellt våld sedan 15, över hälften av kvinnorna har upplevt sexuella trakasserier och en i 20 har blivit våldtagna.

Våld

EU: s jämställdhetsstrategi får inte misslyckas med att ta itu med de skadliga effekterna av # COVID-19-krisen på kvinnor säger #EESC

publicerade

on

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) uppmanar Europeiska kommissionen att omedelbart genomföra sin nya jämställdhetsstrategi, samtidigt som man tar itu med de skadliga könseffekterna av COVID-19-pandemin som ytterligare har förvärrat befintliga sociala och ekonomiska ojämlikheter mellan könen och ökat våldet mot kvinnor. och olika former av diskriminering av dem.

I yttrandet som antogs vid plenarsessionen i juli uttalade EESK att kommissionen måste se till att strategin tar hänsyn till de negativa återverkningarna av krisen för jämställdhet. EESK betonade också att COVID-19-krisen kräver att könsperspektivet införlivas i alla medlemsstaters återhämtningsåtgärder.

"Med COVID-19 har kvinnor i allt högre utsträckning utsatts för våld, fattigdom, flera former av diskriminering och ekonomiskt beroende. Strategin bör genomföras utan dröjsmål för att förhindra att kvinnor fortsätter att betala priset för pandemin", föredragande för yttrande, berättade Giulia Barbucci för kammaren.

Annons

Barbucci sa att EESK stöder kommissionens strategi att använda jämställdhetsintegrering för att införliva genusperspektivet i alla områden och i alla led i politiken. Detta bör också omfatta styrning av mekanismer för finansprogrammering.

Eftersom pandemin ytterligare har avslöjat den bländande löneklyftan mellan könen välkomnade EESK tillkännagivandet av ett kommissionsinitiativ för att införa bindande åtgärder för lönetransparens för kön redan i år och förkastade all uppskjutning av ett sådant initiativ.

Kvinnor representerar majoriteten av arbetarna inom hälso-, vård- och tjänstesektorn, vilket har lagt dem i frontlinjen under pandemin, vilket utgör en risk för deras hälsa. Eftersom jobb som kvinnor sysselsätter tenderar att vara underbetalda, undervärderade och osäkra, är det viktigt att ge dessa yrken ett större socialt erkännande och ekonomiskt värde, vilket skulle bidra till att minska lönen och andra könsrelaterade klyftor.

Annons

COVID-19-krisen har också framhävt behovet av att finansiera åtgärder till förmån för balans mellan arbetsliv och liv, vars frånvaro ofta är den skyldige, tillsammans med ihållande stereotyper, för könsrelaterade klyftor i ekonomin.

Kvinnor har fortfarande den största delen av vårdansvaret hemma, vilket starkt begränsar deras sociala och ekonomiska befogenheter och hindrar dem från att få rättvisa löner och pensioner. EESK rekommenderar ett systematiskt tillvägagångssätt för vårdpolitiken och uppmanar EU: s medlemsstater att fortsätta sina ansträngningar för att öka utbudet, överkomliga priserna och kvaliteten på utbildning och vårdtjänster för barndom.

Enligt yttrandet lägger EESK en stark accent på att utrota våld mot kvinnor, vilket har ökat under låsning: "Våld i hemmet har ökat exponentiellt under fängelset, medan cybervåld har blivit ett växande hot för kvinnor. Medlemsstaterna har inga verktyg för att hantera trakasserier på nätet av kvinnor och flickor, och kommissionen bör komma med förslag för detta gemensamma problem, "varnade medföredraganden Indrė Vareikytė.

EESK uppmanar kommissionen att inleda initiativ för att hantera våld och sexuell trakasserier på arbetsplatsen och hemma och har upprepade gånger begärt att trakasserier och mobbning av kvinnor online ska läggas till definitionen av olagligt hatprat.

Enligt EESK kan organisationer i det civila samhället spela en viktig roll i förebyggandet av våld mot kvinnor och i främjandet av en könskänslig kultur genom att öka medvetenheten och samla in och dela god praxis. EESK har upprepat sitt förslag om att inrätta en katastroffond på EU-nivå som skulle ge stöd till civilsamhällets organisationer som ifrågasätter lagstiftning som kränker kvinnors rättigheter i domstol.

Vareikytė betonade den viktiga roll som media spelar för att skapa och fördjupa stereotyper som leder till fördomar mot kvinnor och skapar ytterligare ojämlikheter. Hon sa att EESK efterlyser en ny tematisk inriktning - media och reklam - att tas med i nästa jämställdhetsindex som publiceras av Europeiska institutet för jämställdhet (EIGE).

"Medias kraft att skapa och fördjupa stereotyper får inte längre underskattas och vi måste ta itu med det. Representationen av kön i media är fortfarande stereotyp, och situationen i reklambranschen är ännu värre. Annonsering bör främja jämställdhet. i samhället, och inte tvärtom, som ofta är fallet, "sa Vareikytė. Medierna bör därför anta uppförandekoder och andra åtgärder som förbjuder sexism och skadar stereotyper.

I sitt yttrande efterlyser EESK också olika åtgärder för att stänga kvarvarande könsklyftor på andra områden: det uppmanar medlemsstaterna att vidta specifika åtgärder för att förbättra utbildning och karriärvägledning för att motverka könsskillnad i utbildning och sysselsättning, vilket för närvarande förhindrar många flickor och unga kvinnor från att välja en karriärväg som anses vara mindre traditionell. EESK efterlyser också åtgärder för att minska det digitala könsskillnaden och uppmuntra kvinnor att gå in i STEM-, AI- och IKT-sektorer, som har bättre karriärmöjligheter och löfte om bättre lön.

En annan ihållande brist är bristen på balanserat deltagande mellan kvinnor och män i beslutsfattandet. EESK ber än en gång rådet att fortsätta med diskussionerna om direktivet om förbättring av könsfördelningen i företagsstyrelserna.

Fortsätt läsa

Våld

Kommissionen uppmuntrar medlemsstaterna att ratificera den internationella konventionen om eliminering av våld och trakasserier i arbetslivet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit ett förslag till rådsbeslut som gör det möjligt för medlemsstaterna att fortsätta processen för att ratificera konventionen om eliminering av våld och trakasserier i arbetslivet på nationell nivå.

Konventionen, som antogs under Internationella arbetsorganisationens (ILO) hundraårsjubileum i juni 2019, är det första internationella instrumentet som fastställer globala standarder för arbetsrelaterad trakasserier och våld.

Kommissionär för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: ”Den nya konventionen är ett välbehövligt internationellt instrument för att skydda allas rätt till en arbetsplats fri från våld och trakasserier. När beslutet väl antagits kommer det att stödja medlemsstaterna i att leda vägen för dess ratificering och genomförande. ”

Annons

Jämställdhetskommissionär Helena Dalli sa: ”Våld mot kvinnor på jobbet drabbar oss alla - offren är naturligtvis mest, men också kollegorna och teamen runt dem. Den internationella konventionen är den rättsliga lösningen som säkerställer att kvinnor och män inte lider av våld och trakasserier på jobbet. Jag uppmuntrar medlemsländerna att ratificera denna konvention. Vi måste alla göra vår del för att åstadkomma verklig förändring mot jämställdhet. ”

Konventet erkänner att våld och trakasserier på jobbet kan vara en kränkning eller missbruk av mänskliga rättigheter, vilket utgör ett hot mot lika möjligheter. EU kan inte ratificera ILO-konventioner eftersom EU inte är medlem i organisationen, endast medlemsstaterna kan ratificera sådana konventioner.

När ILO-instrumentet berör EU: s befogenheter krävs ett rådsbeslut som godkänner ratificering. Enligt undersökningen om våld mot kvinnor genomförd av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, sa 1 av 2 kvinnor i EU att de har upplevt någon form av sexuella trakasserier minst en gång sedan 15 års ålder. Av alla sexuella trakasserier, i 32% av de rapporterade fallen, är förövaren var någon släkt med kvinnans anställning (kollega, chef eller kund).

Annons

Mer information om konventet finns på ILO hemsida.

Fortsätt läsa

Våld

#Istanbalkonvention - Alla medlemsstater måste ratificera det utan dröjsmål, säger ledamöter

publicerade

on

För att avsluta våldet mot kvinnor uppmanar parlamentsledamöter EU att ansluta sig till och alla medlemsstater för att ratificera Istanbulkonventionen.

Icke-lagstiftningsresolutionen, antagen med 500 röster för, 91 emot och 50 nedlagda röster, torsdag (28 november), uppmanar rådet att snarast avsluta EU: s ratificering av konventionen om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor, även känd som den Istanbulkonventionen. Det uppmanar de sju medlemsstater som har undertecknat men ännu inte ratificerat det - Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Litauen, Lettland, Slovakien och Storbritannien - att göra det utan dröjsmål.

Parlamentsledamöter fördömer attackerna och kampanjerna mot konventionen i vissa länder, som är baserade på medvetet felaktig tolkning och falskt presenterar dess innehåll för allmänheten, säger de.

Ledamöterna begär att kommissionen lägger till kampen mot könsbaserat våld som en prioritet i nästa europeiska genusstrategi. De ber också kommissionen att lägga fram en rättsakt som tar itu med alla former av könsbaserat våld - inklusive trakasserier online och cybervåld - och vädjar om att våld mot kvinnor ska inkluderas i katalog över EU-erkända brott.

Annons

Alla medlemsstater bör se till att konventionen genomförs och tillämpas korrekt genom att anslå tillräcklig finansiering och mänskliga resurser till rätt tjänster. Det är särskilt viktigt att tillhandahålla lämplig utbildning för alla yrkesverksamma som hanterar offren (domare, läkare, poliser ...).

Europaparlamentet upprepar också sin ståndpunkt för att specifikt öronmärka 193.6 miljoner euro för åtgärder som förhindrar och bekämpar könsbaserat våld i Program för rättigheter och värderingar.

Bakgrund

Annons

Istanbulkonventionen, antagen av Europarådet 2011, trädde i kraft 2014 och undertecknades av EU i juni 2017. Det är det första internationella instrumentet i sitt slag - stater som ratificerar det måste följa omfattande, juridiskt bindande standarder för att förhindra könsbaserat våld, skydda offer och straffa gärningsmän.

Enligt en 2014 Undersökning om grundläggande rättigheter, har en av tre kvinnor i EU upplevt fysiskt och / eller sexuellt våld sedan 15 ålder. 55% av kvinnorna har konfronterats med en eller flera former av sexuell trakasserier (11% har utsatts för cyber trakasserier). En av tjugo har blivit våldtagen.

Mer

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend