Länder lanserar FN-arbete för att stänga av global handel med #TortureTools

| September 27, 2018

Den 24 september överenskomna Alliansen för Tortyrfri Handel att öka takten i sina ansträngningar och arbeta för ett FN-instrument - såsom en bindande konvention - att stoppa handeln med instrument för tortyr och dödsstraff. Alliansen för tortyr-frihandel är ett initiativ från Europeiska unionen, Argentina och Mongoliet.

I ett ytterligare steg till sitt arbete såg alliansen ytterligare fem länder att ansluta till, vilket ger summan till mer än 60. Genom att ansluta sig till Alliansen förbinder sig sig att begränsa exporten av dessa varor och göra det lättare för tullmyndigheterna att spåra transporter och identifiera nya produkter.

Handelskommissionär Cecilia Malmström, som var värd för Alliansens första ministermöte, som hölls i FN: s generalförsamling (New York) i New York, sade: "Systematisk användning av tortyr är ett brott mot mänskligheten. Idag demonstrerar vi vårt engagemang för mänskliga rättigheter och vidtar konkreta åtgärder för att utrota tortyr och dödsstraff. Tortyr är ett instrument för rädsla och har ingen plats i något samhälle. Vi har kommit ihop med en röst för att säga att vi inte kommer att stå för denna handel - inte i våra länder eller någon annanstans i världen. "

De fem ytterligare länder som gick med i Alliansen för tortyrfri handel vid ministerrådet var Australien, Kap Verde, Nya Zeeland, Palau och Vanuatu.

Alliansen anser att FN-instrument som konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter (CITES) och vapenhandelstraktaten (ATT) ger exempel på internationella avtal för att stoppa oönskad handel. Dagens överenskommelse att driva på FN-åtgärder markerar ett steg framåt i processen för att skapa en global ram för att stänga handeln med varor som används för att tortera människor eller att utföra avrättningar.

Alliansen har i sina sevärdheter varor som batonger med metallspikar, elektriska stötdämpare, gripare som griper människor medan de elektrokuterar dem, kemikalier som används för avrättningar, samt gaskammare och elektriska stolar.

Öppet av FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet såg ministermötet bidrag från en rad ministrar och en serie internationella experter, bland annat generalsekreterare för Amnesty International Kumi Naidoo. De vittnade om de fasor som fortfarande utförs dagligen med panoply av varor som tillverkas och sedan köpt och sålts internationellt i en lukrativ handel.

FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet sa i sitt inledande tal tortyr hade direkt påverkat hennes familj. "Tortyr är en allvarlig attack mot mänsklig värdighet," sade hon. "Det orsakar allvarliga skador på både offer och samhällen."

Under de senaste åren har exportförbud mot tortyr och exekveringsutrustning - som lagstiftningen på plats i EU - gjort handeln med dessa varor svårare. Sådana lagar har dock inte upphört med det, Traffickers hitta sätt att kringgå förbud och kontroller genom andra länder. Det är därför som Alliansen för tortyr-frihandel nu strävar efter att expandera och vidta ytterligare åtgärder.

Full lista över länder i Alliansen för tortyr-frihandel

Albanien, Argentina, Armenien, Australien, Österrike, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Kap Verde, Chile, Colombia, Costa Rica, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Fd jugoslaviska republiken Makedonien, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Madagaskar, Malta, Mexiko, Moldavien, Mongoliet, Montenegro, Nederländerna, Nya Zeeland, Nicaragua, Norge, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Seychellerna, Slovenien, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz, Ukraina, Storbritannien, Uruguay, Vanuatu, Europeiska unionen.

Mer

Alliansens webbplats

Deklarationen överenskommits av länderna under ministeriet

Bilder och videor finns på EbS

Bilder från ministermötet

Video från ministermötet

Tryck på bilder av tortyrinstrument

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Aktuell artikel, Förenta nationerna

Kommentarer är stängda.